Pūlinio mediastinito gydymo taukinės pakėlimu vėlyvieji rezultatai - Kundrotas, Gediminas; Jorašūnas, Jonas; Markevičiūtė, Barbora; Jakumaitė, Vilija (Lietuvos chirurgija, 2010)
Gediminas Kundrotas1, Jonas Jorašūnas2, Barbora Markevičiūtė2, Vilija Jakumaitė11 Klaipėdos jūrininkų ligoninės Kardiochirurgijos skyrius,Liepojos g. 45, LT-92288 Klaipėda2 Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas,M. K. Čiurlionio g. 21, LT-03101 VilniusEl paštas: jonasjar@gmail.comĮvadas / tikslasTaukinė yra unikalus organas dėl savo didelio ploto, beformės struktūros ir puikios vaskuliarizacijos, todėl yra labai tinkama didelėms infekuotoms ertmėms užpildyti ir mediastinitui gydyti. Šio straipsnio tikslas – aprašyti ir įvertinti posternotominio mediastinito gydymo didžiosios taukinės pakėlimu (omentoplastika) vėlyvuosius rezultatus.Ligoniai ir metodaiPo taukinės pakėlimo operacijos praėjus vidutiniškai 4,3 metų buvo atlikta 6 pacientų apklausa, apžiūra, pacientai užpildė gyvenimo kokybės klausimyną SF-36. Keturi pacientai, kurių priešoperaciniai spirometrijos duomenys buvo žinomi, mėginius atliko pakartotinai.RezultataiIš šešių pacientų keturi jaučia krūtinės ląstos skausmą, penki – krūtinės ląstos nestabilumo simptomus, penkiems susiformavo pooperacinės baltosios pilvo linijos išvarža. Visų pacientų su sveikata susijusi gyvenimo kokybė prastesnė negu daugumos. Visų pacientų FEV1 ir FVC rodikliai sumažėjo, palyginti su buvusiais prieš operaciją.IšvadosOmentopastika gydyti pacientai dažniau jaučia skausmą, krūtinės ląstos nestabilumo simptomus, jiems formuojasi baltosios pilvo linijos išvaržos, vystosi restrikcinis kvėpavimo funkcijos sutrikimas, jų gyvenimo kokybė blogesnė.Omentoplastika – veiksmingas, tačiau žalojantis pūlinio mediastinito gydymo metodas.Reikšminiai žodžiai: vidurinė sternotomija, mediastinitas, omentoplastika, didžioji taukinėThe role of greater omentum in treating poststernotomy mediastinitis: long-term resultsGediminas Kundrotas1, Jonas Jorašūnas2, Barbora Markevičiūtė2, Vilija Jakumaitė11 Klaipėda Seamen’s Hospital, Department of Cardiac Surgery,Liepojos Str. 45, LT-92288 Klaipėda, Lithuania2 Vilnius University, Faculty of Medicine, M. K. Čiurlionio Str. 21, LT-03101 Vilnius, LithuaniaE-mail: jonasjar@gmail.comBackground /objectiveGreater omentum has an amorphic shape, large size, and excellent vascularization. These characteristics make it ideal for use in reconstruction of large contaminated spaces. The aim of this article is to describe and evaluate long-term results of poststernotomy mediastinitis treatment by transposition of the greater omentum.MethodsOn the average 4.3 years after transposition of the greater omentum, six patients were asked about their complaints, an inspection was performed and they completed the SF-36 health survey. Four patients with known preoperative spirometry results repeated the test.ResultsFour of six patients feel chest pain, five of six feel symptoms of chest instability, and five of six had a history of herniation after the transposition of the greater omentum. All the patients had a lower than average life quality. All the patients had lower FEV1 and FVC values compared to the preoperative ones.ConclusionsPatients treated by the transposition of the greater omentum more often feel pain, symptoms of chest instability, are prone to herniation, have restrictive respiratory insufficiency and a lower life quality.Omental flap transposition is an effective though damaging method of treatment.Keywords: median sternotomy, mediastinitis, omental transposition, greater omentum.