Stuburo juosmeninės dalies kanalo stenozė: klinikinė anatomija, diagnostika (I dalis) - Uvarovas, Valentinas; Kvederas, Giedrius; Šatkauskas, Igoris (Lietuvos chirurgija, 2003)
Valentinas Uvarovas, Giedrius Kvederas, Igoris ŠatkauskasVilniaus universiteto Ortopedijos, traumatologijos ir plastinės chirurgijos klinikaVilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninėŠiltnamių g. 29, LT-2043 VilniusEl paštas: valiusuvarovas@delfi.ltPasaulyje ženkliai auga pagyvenusių žmonių populiacija, kartu daugėja ligų, kuriomis dažniausiai sergama perkopus į antrą gyvenimo pusę. Viena iš tokių ligų yra stuburo kanalo stenozė, t. y. susiaurėjimas. Dažniausia stuburo kanalo stenozės priežastis yra su amžiumi progresuojantys stuburo degeneraciniai pokyčiai. Ne visada arklio uodegos ar nervų šaknelių spaudimas sukelia dirginimo simptomus, tačiau progresuojant patologiniams anatominiams ir fiziologiniams pokyčiams gali išryškėti klinika. Kartais rentgenologiniai duomenys neatspindi klinikos, todėl labai svarbu tiksliai įvertinti ligos simptomus, jų eigą bei rentgenologinius duomenis, kad būtų pasirinkta tinkama gydymo taktika.Prasminai žodžiai: stuburo kanalo stenozė, neurogeninė klaudikacija, nervinės šaknelės, arklio uodegaLumbar spinal stenosis: clinical anatomy, diagnosticsValentinas Uvarovas, Giedrius Kvederas, Igoris ŠatkauskasLumbar spinal stenosis remains one of the most frequently encountered clinical important degenerative spinal disorders in the ageing population. Spinal stenosis is a narrowing or stricture of the spinal canal. Cauda equina and nerve root compression are noted in many asymptomatic individuals. The spinal degenerative process associated with ageing leads to pathoanatomical and pathophysiological changes with occasional clinical consequences. With progressive degenerative changes and compression, spinal stenosis may become symptomatic, although the severity of the symptoms is not necessarily associated with the magnitude of the compression seen on imaging studies. A thorough understanding of the etiology, pathologic features and a correlation between the symptoms and the precise location of the thecal sac and nerve root are very important in evaluating the imaging studies and planning appropriate treatment.Keywords: lumbar spinal stenosis, neurogenic claudication, spinal nerve root, cauda equina