Kiaušidės disgerminoma su metastazėmis viršraktikauliniuose limfmazgiuose, diagnozuota 16 metų merginai: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Maldžiūtė, Diana; Rukauskaitė, Vilma; Trainavičius, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Įvadas Vaikų reprodukcinės sistemos navikai yra reti, būdingiausias iš jų – kiaušidžių navikas. Germinogeniniai navikai – dominuojantis mergaičių, ypač paauglių, kiaušidžių navikų histologinis tipas. Iš šių navikų dažniausia disgerminoma. Simptomai labai nespecifiniai, todėl navikai diagnozuojami vėlai. Disgerminoma – piktybinis navikas, todėl negydant prognozė gali būti letali. Atvejo aprašymas Į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų ligoninės priėmimo skyrių kreipėsi 16 m. pacientė dėl kairėje viršraktikaulinėje srityje staiga atsiradusio darinio. Kitų specifinių skundų mergina neturėjo. Čiuopiant pilvą aptiktas didelis kietas darinys. Atlikus vėžio žymenų tyrimus (alfa fetoproteinas – 1,9 kU/L, beta chorioninis gonadotropinas – 1231,0 U/L; lakatatodehidrogenazė – 2721,0 U/L; Ca125 – 665,8 kU/L), dubens organų ultragarsą, kompiuterinę tomografiją ir viršraktikaulinio darinio histologinį tyrimą, pacientei diagnozuota FIGO IV stadijos dešinės kiaušidės disgerminoma. Pacientei prieš operacinį gydymą ir po jo buvo atlikta laparatominė ovarektomija ir chemoterapija. Gydymas buvo sėkmingas – rasta 100 proc. naviko ląstelių nekrozė. Išvados Mergaitėms, ypač paauglėms, gali būti įtartas kiaušidžių darinys, jei skundžiamasi pilvo skausmu, dariniu pilve, nereguliariu mėnesinių ciklu ar ankstyva branda. Ankstyva mergaičių, ypač paauglių, disgerminomų diagnostika ir gydymas lemia labai gerą šių navikų prognozę.