Robotinė kolorektinė chirurgija naudojant Senhance® robotinę sistemą: vieno centro 13 pirmųjų operacijų patirtis - Samalavičius, Narimantas Evaldas; Deduchovas, Olegas (Lietuvos chirurgija, 2019)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Dar visai neseniai robotinė chirurgija buvo asocijuojama tik su da Vinci robotine sistema. Beveik prieš penkerius metus įdiegta Senhance® robotinė sistema (TransEnterix Surgical Inc., Morrisville, NC, USA). Kol kas yra labai nedaug mokslinių duomenų apie šios robotinės sistemos panaudojimą kolorektinėje chirurgijoje. Šiuo straipsniu pristatoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliktų pirmųjų 13 įvairių kolorektinių operacijų, naudojant Senhance® robotinę sistemą, perspektyvioji analizė. Iš 13 operuotų pacientų dešimt buvo operuoti dėl storosios žarnos vėžio, trys – dėl storosios žarnos polipų. Operuoti septyni vyrai ir šešiosmoterys, jų amžius – 32–77 m. (amžiaus vidurkis – 56 m.). Iš 10 pacientų, operuotų dėl storosios žarnos vėžio, trys pacientai sirgo I stadijos vėžiu, trys – II stadijos vėžiu, trys – III stadijos vėžiu, vienas – IV stadijosvėžiu. Du pacientai operuoti dėl endoskopiškai nepašalinamų kylančiosios gaubtinės storosios žarnos dalies adenomų, vienam atlikta subtotalinė kolektomija su ileorektostomija dėl šeiminės adenominės polipozės. Komplikavosi vienos pacientės (7,7 %) pooperacinė eiga. Šiai pacientei septintą pooperacinę parą pradėjo kraujuoti iš tarpvietės pjūvio, todėl operacinėje persiūta kraujuojanti kraujagyslė. Vidutinė operacijų trukmė – 3 val. ir 50 min., t. y. nuo 2 val. ir 55 min. iki 6 val. ir 10 min. Hospitalizacijos trukmė – nuo 5 iki 16 dienų (vidutiniškai – 7 dienos). Išvada. Įgyta patirtis, atlikus įvairių robotinių kolorektinių operacijų, leidžia teigti, kad Senhance® robotinė sistema yra saugi ir tinka kolorektinei chirurgijai. Platesnis šios robotinės sistemos pritaikymas chirurgijoje visame pasaulyje, galima manyti, yra tik laiko klausimas.