Sunkios galvos smegenų traumos patofiziologija ir intrakranijinės hipertenzijos gydymas - Juškys, Raimondas; Hendrixson, Vaiva (Lietuvos chirurgija, 2019)
Gerai žinoma, jog sunki galvos smegenų trauma yra didelė našta pacientams, jų artimiesiems ir, apskritai, visuomenei. Per paskutinį dešimtmetį mūsų suvokimas apie antrinio smegenų pažeidimo procesus smarkiai išaugo. Tai leido sukurti naujų neurokritinių ligonių gydymo metodų, kurie svariai prisidėjo prie geresnių išeičių po sunkių galvos smegenų traumų. Pagrindinis gydymo tikslas – optimizuoti skirtingus fiziologinius parametrus, kurie sumažintų antrinį smegenų pakenkimą ir palengvintų smegenų galimybę gyti pačioms. Pristatomos apžvalgos tikslas – atskleisti sunkios galvos smegenų traumos patofiziologinius mechanizmus ir jų sąveiką, įskaitant smegenų metabolinę krizę, kraujotakos sutrikimus ir edemos vystymąsi, daugiau dėmesio skiriant intrakranijinei hipertenzijai ir jos gydymo galimybėms.