Dirbtinės odos Integra™ naudojimas gydant didelius melanocitinius apgamus - Geležauskas, Dainius; Dubosaitė, Rūta (Lietuvos chirurgija, 2020)
Melanocitiniai apgamai – įgimti gerybiniai pigmentiniai dariniai, turintys didelę piktybinio naviko išsivystymo riziką. Šie dariniai dažniausiai transformuojasi į piktybinę odos melanomą. 70 proc. atvejų tai įvyksta per pirmąjį gyvenimo dešimtmetį. Apgamų piktybiškumo rizika didėja proporcingai jų dydžiui. Norint transformacijos išvengti, būtinas ankstyvas ir radikalus šių darinių pašalinimas. 1996 m. rinkoje pasirodžiusi dirbtinė oda Integra™ suteikė galimybę patobulinti didelių įgimtų apgamų pašalinimo metodus ir jau ankstyvoje vaikystėje smarkiai sumažinti piktybinės melanomos riziką. 2011–2019 m. Vaikų ligoninėje, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos filiale, Integra™ panaudota gydant įgimtus melanocitinius apgamus keturiems vaikams. Odos pakaitalo Integra™ implantacija visiems pacientams buvo sėkminga, prognozė gera. Įgimtų melanocitinių apgamų gydymas reikšmingai sumažina piktybinės melanomos išsivystymo riziką. Būklė gana reta, todėl iki šiol nėra nė vieno visiems tinkamo metodo. Integra™ dirbtinė oda yra puikus pasirinkimas gydant įgimtus melanocitinius apgamus, ypač pediatriniams pacientams.