Cholesterolinė granuloma valekulėje: klinikinis atvejis - Vertelytė, Jūratė; Morozas, Arnoldas (Lietuvos chirurgija, 2023)
Įvadas. Cholesterolinė granuloma – retas gerybinis cistinis darinys. Jam būdinga cistą gaubianti kapsulė ir cistos skystis su cholesterolio kristalais, daugiabranduolėmis gigantinėmis ląstelėmis, eritrocitais ir hemosiderinu. Dažniausiai cholesterolinės granulomos pažeidžia smilkinkaulį. Mokslinėje literatūroje aprašyta pavienių cholesterolinių granulomų atvejų kituose organuose, tačiau nėra duomenų apie cholesterolinę granulomą gerklų srityje. Straipsnio tikslas – pristatyti gerklų cholesterolinės granulomos atvejį. Klinikinis atvejis. 55 m. vyras kreipėsi į Ausų, nosies ir gerklės centrą dėl nuolatinio prikimimo, svetimkūnio pojūčio gerklėje ir komplikuotos intubacijos, kurią sukėlė gerklose nustatytas darinys. Videolaringoskopijos metu pastebėtas stambus, į cistą panašus darinys valekulės srityje, buvo matyti užpakalinės ryklės sienos link nustumtas antgerklis, tarpvedeginės įlankos ir vedeginių gumburų eritema. Atlikta kaklo kompiuterinė tomografija patvirtino cistinį darinį antgerklio liežuviniame paviršiuje. Remiantis tyrimo duomenimis ir klinikiniais simptomais, diagnozuotas lėtinis laringitas, gastroezofaginis refliuksas ir nepatikslintas gerybinis kvėpavimo sistemos navikas. Suplanuotas chirurginis gydymas. Pacientui atlikta mikrolaringoskopija ir chirurginė cistos ekstirpacija, naudojant CO2 lazerį. Atvėrus cistą, pastebėtas gelsvas, blizgantis, klampus skystis. Po dviejų dienų atlikus laringoskopiją, buvusios cistos vietoje aptikta fibrino apnašų. Darinį ištyrus histologiškai, nustatyta cholesterolinė granuloma. Išvados. Cholesterolinių granulomų ir, apskritai, darinių valekulėje aptinkama retai, tačiau cholesterolinė granuloma gali būti įtraukta į gerklų cistinių darinių diferencinę diagnostiką.