Kristaloidai ir koloidai perioperacinei skysčių terapijai: savybės ir dozavimo ypatumai - Andrijauskas, Audrius; Sakavičiūtė, Indrė; Ivaškevičius, Juozas; Porvaneckas, Narūnas; Činčikas, Darius; Kvederas, Giedrius (Lietuvos chirurgija, 2013)
Straipsnio tikslas yra apžvelgti kristaloidų ir koloidų savybes, šių preparatų pranašumus ir trūkumus bei derinimo ypatumus perioperacinėje skysčių terapijoje. Racionali skysčių terapija gerina gydymo baigtį po didelių chirurginių intervencijų. Perioperacinei skysčių terapijai yra vartojami kristaloidų ir koloidų tirpalai bei jų deriniai. Nė viena iš tirpalų rūšių nėra pranašesnė už kitą, o nepageidaujamas poveikis labai priklauso nuo dozės. Trumpoje apžvalgoje aprašomos išskirtinės tirpalų savybės ir atsižvelgiant į naujausius mokslinius tyrimus apibūdinamos racionalaus jų dozavimo bei derinimo galimybės. Ypatingas dėmesys skiriamas naujų individualaus skysčių skyrimo metodų ir pusiau uždaros grandinės infuzinių sistemų naudojimo perspektyvoms. Reikšminiai žodžiai: skysčių terapija, kristaloidai, koloidai, perioperacinis laikotarpis, gydymo baigtis Crystalloids and colloids: aspects of their co-administration in perioperative fluid therapy