Neįprastas klinikinis atvejis: lipomos sąlygota Cheiralgia paresthetica - Mačiulaitis, Tomas; Jucaitytė, Aira; Minderis, Mindaugas (Lietuvos chirurgija, 2024)
Cheiralgia paresthetica (CP) – reta patologija, kurią sukelia paviršinio stipininio nervo kompresija. Įprastai CP kliniškai būdingas skausmingas deginimo pojūtis, lokalizuotas nugarinės ir stipininės plaštakos dalių projekcijoje. Mokslinėje literatūroje nurodoma įvairių šiai ligai būdingų etiologinių veiksnių. Dažniausiai tai veiksniai, provokuojantys veržimą riešo srityje, pavyzdžiui, antrankiai ar ankšti riešo srities aksesuarai. Simptomų taip pat gali sukelti stipinkaulio distalinio galo lūžiai, bukos traumos ar jatrogeniniai pažeidimai. Straipsnyje dalijamasi patirtimi diagnozuojant ir gydant lipomos sąlygotą CP. Lipoma – atipinė ir itin reta CP priežastis.