Pooperacinių išvaržų gydymo naudojant tinklelį atokieji (daugiau negu penkerių metų) rezultatai: literatūros apžvalga - Jurgutavičius, Povilas; Varanauskas, Gintaras; Brimas, Gintautas (Lietuvos chirurgija, 2024)
Įvadas. Pooperacinės pilvo sienos išvaržos nustatomos 10–15 proc. pacientų. Didelis sergamumas lemia dažną pooperacinių išvaržų gydymą ir komplikacijas. Siekiant kontroliuoti komplikacijų dažnį, didelę svarbą įgyja tinkamos operacinės technikos pasirinkimas. Literatūros apžvalga siekiama apibendrinti daugiau negu penkerių metų laikotarpiu atliktų studijų pooperacinių išvaržų gydymo naudojant tinklelį rezultatus ir, atsižvelgiant į operavimo metodą ir tinklelio padėtį, nustatyti komplikacijų ir recidyvų dažnį. Metodai. Mokslinės literatūros paieška vykdyta PubMed duomenų bazėje, taikant reikšminius žodžius „incisional hernia“ ir „mesh repair“. Gauti rezultatai atrinkti, išrinkta ir apibendrinta informacija apie recidyvų, lėtinio skausmo, hematomų, seromų ir žaizdų infekcijų dažnį. Apibendrinti rezultatai naudoti atvirųjų ir laparoskopinių operavimo technikų bei tinklelio padėtims „sublay“ ir „onlay / inlay“ palyginti. Rezultatai. Rezultatams analizuoti pasirinktos penkios publikacijos, atitikusios atrankos kriterijus. Laparoskopiniu būdu gydytos išvaržos susijusios su mažesniu pasikartojimo ir lėtinio skausmo dažniu, bet dažnesnėmis hematomomis. Pastebėta, kad recidyvai dažnesni esant žaizdų infekcijoms, KMI >30, gydant pasikartojusias pooperacines išvaržas, esant daugybiniams fascijos pažeidimams, atlikus enterotomiją, esant didesniam pilvo sienos defektui ir ilgesniam operavimo laikui. „Sublay“ tinklelio padėtis, palyginti su „onlay / inlay“ padėtimi, pasižymi retesnėmis seromomis, chirurginėmis infekcijomis ir pasikartojimu. Nustatytas didelių porų lengvo svorio polipropileno multifilamentinio tinklelio pranašumas prieš tokį pat sunkaus svorio tinklelį gydant pooperacines išvaržas. Lengvo svorio tinklelis susijęs su mažesne išvaržų pasikartojimo rizika, jis geriau atitinka pilvo sieną. Išvados. Laparoskopinė operavimo technika susijusi su retesniu pasikartojimu ir lėtiniu skausmu, bet dažnesnėmis hematomomis. „Sublay“ tinklelio padėtis sietina su mažesniais seromų, chirurginių infekcijų ir pasikartojimų dažniais.