Chirurginis Pectus excavatum gydymas ir komplikacijų analizė vaikų, paauglių ir suaugusiųjų populiacijose: literatūros apie Nusso chirurginę techniką apžvalga - Šavareikaitė, Alicija; Valatka, Paulius (Lietuvos chirurgija, 2024)
Įvadas. Nusso procedūra yra efektyvus ir minimaliai invazyvus Pectus excavatum gydymo būdas, kurio metu, siekiant sumažinti deformaciją ir pakeisti augančios krūtinės formą, naudojami metaliniai implantai. Tyrimo tikslas – išanalizuoti ir apibendrinti didelio masto sveikatos priežiūros duomenis apie pacientų, kuriems atlikta krūtinės deformacijų chirurginė korekcija, naudojant Nusso metodiką, komplikacijų ypatumus. Metodai. Sisteminė mokslinės literatūros apžvalga atlikta remiantis PubMed duomenų baze. Atrinktos publikacijos, kuriose išsamiai aprašyta Pectus excavatum diagnozė ir chirurginis gydymas. Atliekant sisteminę apžvalgą, laikytasi PRISMA (angl. Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) gairių. Rezultatai. Taikant nustatytus kriterijus, atrinktos 404 publikacijos, iš kurių išskirta 100 tolesnei viso teksto analizei atlikti. Galutinė publikacijų imtis – 27 straipsniai. Pacientų imties dydis – 2 401. Vidutinis amžius – 14,54 m. (nuo 18 mėn. iki 51 m.). Pasiskirstymas pagal lytį: 511 moterų ir 1 890 vyrų. Išskirta 61 komplikacijų kategorija (iš viso aptarta 850 komplikacijų). Intraoperacinės komplikacijos sudarė 1,29 proc., pooperacinės – 98,71 proc. visų komplikacijų. Dažniausios komplikacijos: pneumotoraksas (29,91 %), metalinio implanto pasislinkimas (11,32 %) ir pleuros efuzija (9,65 %). Tik šešiuose straipsniuose pateikta duomenų apie pleuros ertmės drenavimą (skirtas 398 pacientams). Vidutinė visuose straipsniuose nurodyta hospitalizacijos trukmė – apie 7,5 dienos. Išvados. Nusso chirurginė technika efektyviai koreguoja Pectus excavatum deformacijas, tačiau pooperacinės komplikacijos, tokios kaip pneumotoraksas ir metalinio implanto pasislinkimas, išlieka dažnos. Tai rodo, kad būtina kruopščiai atrinkti pacientus ir užtikrinti pooperacinę priežiūrą, siekiant padidinti saugumą ir pagerinti chirurginius rezultatus.