Neįprasta kraujavimo virškinimo trakte priežastis: Grönblado ir Strandbergo sindromas - Kildušis, Edvinas; Kedikas, Renatas; Afanasjev, Andrej; Brimas, Gintautas (Lietuvos chirurgija, 2025)
Grönblado ir Strandbergo sindromas (dar žinomas kaip elastinė pseudoksantoma) yra reta genetinė medžiagų apykaitos liga, sukelianti organizmo elastinių skaidulų ektopinę kalcifikaciją. Tai lemia kraujagyslių pažeidimus, kurie sąlygoja kraujavimą. Mokslinėje literatūroje aprašomas įvairių organų ir audinių kraujavimas, tačiau itin dažnai kraujuojama virškinimo trakte. Straipsnyje aptariamas 55 m. vyro, turinčio daug gretutinių ligų, atvejis. Pacientas gydytas dėl ūmaus intensyvaus kraujavimo virškinimo trakte – skrandyje. Iš pradžių kraujavimo priežastis nenustatyta. Atlikta skubi endoskopija, jos metu sustabdytas kraujavimas, ligonio hemodinamika stabilizuota. Siekiant išvengti kraujavimo pasikartojimo, atlikta transkateterinė kraujagyslių embolizacija. Endoskopijos metu uždėtas klipsas leido intervenciniam radiologui rasti kraujagysles, kurias reikėjo embolizuoti. Paciento diagnozė nustatyta vėliau, surinkus tikslią, išsamią anamnezę. Praėjus 5 metams pacientas, nepaisant sunkios gretutinės patologijos, tebėra gyvas ir aktyvus. Kraujavimas virškinimo trakte nesikartojo. Praktikuojantiems gydytojams, siekiantiems klinikinės sėkmės, svarbu turėti omenyje retas genetines ligas, galinčias sukelti kraujavimą virškinimo trakte, ir plėtoti glaudžiai susijusias diagnostikos ir gydymo metodikas.