Daugybinės pasikartojančios abipusės kiaušidžių dermoidinės cistos. Klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga. - Anužytė, Aušrinė; Noreikaitė, Eglė; Žitkutė, Viktorija; Andreika, Linas (Lietuvos chirurgija, 2025)
Įvadas: Dermoidinė kiaušidžių cista arba brandi cistinė teratoma yra labiausiai paplitęs kiaušidžių germinacinių ląstelių navikų potipis. Šie navikai dažniausiai yra gerybiniai ir jų sudėtyje randama plaukų, kaulų, dantų, kremzlių, nervų ir riebalų. Šio straipsnio tikslas – pristatyti daugybinių pasikartojančių abipusių kiaušidžių teratomų atvejį ir apžvelgti literatūrą šia tema. Klinikinis atvejis: Pristatomas 25 metų moters, metus laiko besiskundžiančios skausmu kairėje apatinėje pilvo pusėje, klinikinis atvejis. Buvo rastas padidėjęs testosterono kiekis, kiti laboratoriniai tyrimai – be pakitimų. Atlikus ultragarsinį tyrimą transvaginaliai ir dubens MRT, stebėtos daugybinės brandžios cistinės teratomos abiejose kiaušidėse. Laparoskopinės kiaušidžių cistektomijos metu buvo pašalintos teratomos su plaukais ir riebalais. Vėlesnių patikrinimų metu dešinėje kiaušidėje rasta nauja 1 cm hiperechogeninė masė, galimai dermoidinė cista. Išvados: Kiaušidžių dermoidinės cistos yra dažnas gerybinis kiaušidžių navikas, dažniausiai randamas atsitiktinai. Dažniausia šių cistų simptomatika – apatinės pilvo dalies skausmas, retais atvejais įmanomi hormoninų sutrikimai. Gydymo strategija priklauso nuo daugelio veiksnių, tačiau didelėms simptominėms cistoms įprastai taikomas chirurginis gydymas. Kiaušidžių teratomos turi nedidelę pasikartojimo tikimybę.