Tulžies akmenų sukeltas mechaninis žarnų nepraeinamumas: retrospektyvioji 14 ligos atvejų analizė ir klinikinis atvejis - Juodeikis, Žygimantas; Stanaitis, Juozas; Stašinskas, Algimantas (Lietuvos chirurgija, 2012)
Žygimantas Juodeikis, Juozas Stanaitis, Algimantas Stašinskas 1 Vilniaus universiteto Gastroenterologijos, nefrourologijos ir chirurgijos klinika, Bendrosios chirurgijos centras, Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El. paštas: zjuodeikis@yahoo.com Tikslas Pateikti mūsų gydymo patirtį ir palyginti šios patologijos gydymo rezultatus su užsienio autorių duomenimis. Ligoniai ir metodai Atlikome 14 ligonių, 1992–2011 m. sirgusių mechaniniu žarnų nepraeinamumu dėl tulžies akmenų, retrospektyviąją analizę. Rezultatai Išanalizuoti 14 ligonių duomenys. Visi ligoniai buvo vyresni nei 70 metų (nuo 71 iki 88 metų), amžiaus vidurkis 76,9 metų. Vyrų ir moterų santykis buvo atitinkamai 3:11. Visi ligoniai buvo hospitalizuoti dėl ūminio žarnų nepraeinamumo ir skubiai operuoti. Operacijos metu dažniausiai nustatyta obstrukcijos vieta buvo klubinėje žarnoje ir tuščiojoje žarnoje, rečiau – dvylikapirštėje žarnoje. Septyniems ligoniams operacijos apimtis apsiribojo enterolitotomija, trims buvo atlikta enterolitotomija ir cholecistektomija, vienam ligoniui atlikta plonosios žarnos rezekcija, dviem ligoniams pavyko konkrementą mechaniškai nustumti į storąją žarną. Vienu atveju dėl Bouveret sindromo atlikta cholecistektomija ir Finney piloroplastika. Pooperaciniu laikotarpiu du ligoniai mirė, trims pasireiškė komplikacijų. Išvados Tulžies akmenų sukeltas žarnų nepraeinamumas yra reta, dideliu mirtingumu pasižymėti patologija, dažniausiai pasitaikanti senyvo amžiaus ligoniams. Enterolitotomija yra saugesnis, mažesnį mirtingumą lemiantis gydymo metodas nei enterolitotomija su cholecistektomija. Reikšminiai žodžiai: žarnų nepraeinamumas, enterolitotomija, Bouveret sindromas. Gallstone ileus: retrospective review of 14 cases and case report Žygimantas Juodeikis, Juozas Stanaitis, Algimantas Stašinskas 1 Vilnius University, Institute of Oncology, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University, Faculty of Medicine, Clinic of Internal Diseases, Family Medicine and Oncology, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: zjuodeikis@yahoo.com Objective The objective of this study was to present the resuts of our treatment of gallstone ileus and to compare them with the results reported by other authors. Patients and methods A retrospective study with the revision of clinical stories of patients diagnosed with gallstone ileus between 1991 and 2011 was performed. Results Analysis of data on 14 patients was performed. All of the patients were older than 70 years (median, 76.9). The men-to-women ratio was 3 : 11. All patients were admitted with small bowel obstruction symtoms and operated on rapidly. The most common obstruction location was the ileum and the jejunum, and a less frequent location was the duodenum. Enterolithotomy was performed in 7 cases cholecystectomy and enterolithotomy in 3 cases. There was a single case when small bowel resection was necessary. Concrements were succesfully mechanically pushed into the colon in 2 cases. In one case, the Finney pyloroplasty and cholecystectomy were performed. Postoperatively, 2 patients died. Postoperative complications were observed in 3 cases. Conclusions Gallstone ileus is a rare and highly lethal pathology which mostly occurs in the elderly. Enterolithotomy with cholecystectomy is related to a higher mortality rate than enterolithotomy alone. Key words: gallstone ileus, enterolithotomy, Bouveret syndrome