I-gel viršgerklinio vamzdelio naudojimas esant sudėtingai endotrachėjinei intubacijai - Urbonas, Karolis; Samalavičius, Robertas (Lietuvos chirurgija, 2011)
Karolis Urbonas1, Robertas Samalavičius2 1 II Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius, Anesteziologijos, intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centras, Vilniaus universiteto ligoninė Santariškių klinikos, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 2 II Anesteziologijos ir reanimacijos skyrius, Anesteziologijos, intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centras, Vilniaus universiteto ligoninė Santariškių klinikos, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El. paštas: kurbonas@gmx.net Nesėkminga trechėjos intubacija yra reta, tačiau grėsminga komplikacija, ji net gali sukelti mirtį ar hipoksinį smegenų pažeidimą. Užtikrinti ventiliaciją ir oksigenaciją yra nepaprastai svarbu šioje situacijoje. Straipsnyje nagrinėjame du klinikinius sudėtingos intubacijos atvejus ligoniams, kuriems buvo atliekamos planinės kardiochirurginės operacijos. Abiem atvejais nepavykus intubuoti ligonio taikant laringoskopiją, kvėpavimo takų praeinamumas užtikrintas I-gel viršgerkliniu vamzdeliu. Per šį prietaisą pirmajam pacientui fibrobronchoskopu, o antrajam akluoju būdu į trachėją įkištas endotrachėjinis vamzdelis. Aprašyti atvejai rodo, kad ši naujoviška kvėpavimo takų preinamumą užtikrinanti priemonė gali būti sėkmingai taikoma esant sudėtingai intubacijai. Reikšminiai žodžiai: kvėpavimo takai, pasunkėjusi intubacija, viršgerklinis vamzdelis. Intubation through an i-gel supraglottic device in cardiac surgery patients with difficult airway Karolis Urbonas1, Robertas Samalavičius2 1 II Department of Intensive Care, Centre of Anaesthesia, Intensive Care and Pain Management, Vilnius University Hospital Santariškių klinikos, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 2 II Department of Anaesthesia, Centre of Anaesthesia, Intensive Care and Pain Management, Vilnius University Hospital Santariškių klinikos, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: kurbonas@gmx.net Failed tracheal intubation and prolonged attempts at intubation are the major causes of morbidity or mortality directly associated with anaesthesia. The management of difficult airway and the maintenance of oxygenation are very important. In this article, we present two cases of airway rescue management in patients undergoing elective cardiac surgery. In both cases, the failed tracheal intubation with conventional laryngoscopy was managed with the I-gel, a novel supragllottic device. The mechanical ventilation after insertion of a supraglottic tube was effective. Intubation after visualization of the vocal cords with a fibrobronchoscope through the I-gel in the first case and blind intubation with a tube through the device in the second case were successfully performed. I-gel can be used as an alternative rescue technique in cases of difficult airways. Keywords: airway, difficult intubation, supraglottic device