Nacionalinių sutarimo pagrindu priimtų nevarikozinio kraujavimo iš viršutinės virškinimo trakto dalies gydymo rekomendacijų komentaras - Pundzius, Juozas; Lunevičius, Raimundas (Lietuvos chirurgija, 2011)
Juozas Pundzius1, Raimundas Lunevičius2 1 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, Chirurgijos klinika, Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas, Lietuva 2 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Gastroenterologijos, nefrourologijos ir chirurgijos klinika, Londono universiteto King’s College ligoninė, Akademinis sveikatos mokslų centras, kepenų, inkstų ir bendrosios chirurgijos skyrius, Denmark Hill, London, SE5 9RS, UK El. paštas: juozas.pundzius@kmuk.lt, raimundas.lunevicius@nhs.net Lietuviškasis rekomendacijų variantas galėtų būti skirtos gastroenterologams, bendrosios praktikos gydytojams, internistams ir endoskopuotojams, o ne visiems medikams, iš jų chirurgams ir radiologams, gydantiems pacientus dėl nevarikozinio kraujavimo iš viršutinės virškinimo trakto dalies. Geriausiu atveju jis gali būti skelbiamas kaip bazinis projektas, kviečiant kitus kolegas gerokai jas patobulinti atsižvelgus į tai, kas yra padaryta ir kas yra žinoma. Dviejų pirminių šaltinių rekomendacijos būtų puiki medžiaga startui. Reikšminiai žodžiai: ūminis nevarikozinis kraujavimas, gydymas, rekomendacijos. Commentary on national consensus recommendations on the management of patients with nonvariceal upper gastrointestinal bleeding Juozas Pundzius1, Raimundas Lunevičius2 1Clinic of Surgery, Lithuanian University of Health Sciences Kauno Klinikos, 2 Eivenių Str., LT-50009 Kaunas, Lithuania 2Clinic of Gastroenterology, Nephrourology, and Surgery, Vilnius University, Lithuania, and Major Trauma Liver, Renal & Surgery Department, King’s College Hospital NHS Foundation Trust, King’s Health Partners Academic Health Sciences Centre, Denmark Hill, London, SE5 9RS, UK E-mail: juozas.pundzius@kmuk.lt, raimundas.lunevicius@nhs.net Lithuanian version of recommendations on the management of patients with nonvariceal upper gastrointestinal bleeding based on the International Consensus Recommendations. It was designed for gastroenterologists, general practitioners, internists, and endoscopists. Surgical and radiological management, when it is needed, was not taken into account. National version of the recommendations can be announced as a basic project for further development of new recommendations. Two primary references would be an excellent stand for a new start. Keywords: acute nonvariceal bleeding, management, recommendations.