Altemeierio operacija dėl tiesiosios žarnos įstrigusio iškritimo – atvejo analizė - Sakalauskas, Edmundas; Samalavičius, Narimantas Evaldas; Gylys, Kasparas; Ryliškytė, Ramunė (Lietuvos chirurgija, 2010)
Edmundas Sakalauskas1,2, Narimantas Evaldas Samalavičius1,2, Kasparas Gylys1,2, Ramunė Ryliškytė1,2 1Vilniaus universitetinio Onkologijos instituto Chirurgijos klinika, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius 2Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: narimantas.samalavičius@loc.lt Visiškas tiesiosios žarnos iškritimas yra reta, o tiesiosios žarnos įstrigęs iškritimas dėl tiesiosios žarnos naviko labai reta būklė. Vienas iš gydymo metodų yra Altemeierio operacija. Pateikiama šios operacijos atvejo analizė. 60 metų vyrui buvo atlikta Altemeierio operacija dėl tiesiosios žarnos įstrigusio iškritimo, kurį sukėlė tiesios žarnos viliozinis navikas. Po operacijos rastas ir T1 adenokarcinomos židinys. Pooperacinė eiga buvo sklandi, šeštą pooperacinę parą ligonis išrašytas į namus. Pooperaciniu laikotarpiu ligoniui rekomenduotas tik stebėjimas. Reikšminiai žodžiai: tiesiosios žarnos iškritimas, tiesiosios žarnos navikas, išmatų nelaikymas, Altemeierio operacija Altemeier operation due to incarcerated rectal prolapse – a case analysis Edmundas Sakalauskas1,2, Narimantas Evaldas Samalavičius1,2, Kasparas Gylys1,2, Ramunė Ryliškytė1,2 1Vilniaus University, Institute of Oncology, Clinic of Surgery, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania 2Vilniaus University, Faculty of Medicine, Clinic of Internal Medicine, Family Medicine and Oncology, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: narimantas.samalavičius@loc.lt Full thickness rectal prolapse is a rare disease, and incarcerated rectal prolapse due to rectal tumor is a very rare condition. A method of choice is Altemeier operation. A case of Altemeier’s operation is presented. 60-year-old man has been operated on due to incarcerated rectal prolapse caused by rectal villous tumor. Postoperative course was uncomplicated, on 6th postoperative day the patient was discharged from the hospital. A T1 rectal cancer in postoperative speciance was detected, and surveillance only was offered. Key words: rectal prolapse, rectal cancer, faecal incontinence, Altemeyer operation