Akiduobės hematoma: atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Šustickas, Gytis; Ščerbak, Jelena; Kvaščevičienė, Eleonora; Lukošaitienė, Beata (Lietuvos chirurgija, 2009)
Gytis Šustickas1, Jelena Ščerbak2, Eleonora Kvaščevičienė3, Beata Lukošaitienė4 1 Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos skyrius, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius 2 Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, M. K. Čiurlionio g. 21, LT-03101 Vilnius 3 Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Rentgenochirurgijos skyrius, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius 4 Vilniaus universiteto Ausų, nosies, gerklės ir akių ligų klinika, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: gytis.sustickas@gmail.com Subperiostinė orbitos hematoma yra reta galvos ir veido traumos komplikacija, galinti sukelti negrįžtamą regėjimo praradimą. Straipsnio tikslas – aprašyti pacientą, kuriam buvo trauminė orbitos subperiostinė hematoma, bei apžvelgti literatūros duomenis orbitos hematomos etiologijos, patogenezės, diagnostikos ir gydymo klausimais. Reikšminiai žodžiai: akiduobės intraorbitinė / subperiostinė hematoma, egzoftalmas, išverstakumas Orbital hemorrhage: case report and literature review Gytis Šustickas1, Jelena Ščerbak2, Eleonora Kvaščevičienė3, Beata Lukošaitienė4 1 Vilnius University, Emergency Hospital, Department of Neurosurgery, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University, Faculty of Medicine, M. K. Čiurlionio str. 21, LT-03101 Vilnius, Lithuania 3 Vilnius University Emergency Hospital, Department of Invasive Radiology, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania 4 Vilnius University, Ear, Nose, Throat and Eyes Clinic, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: gytis.sustickas@gmail.com Subperiosteal orbital hemorrhage is a rare complication of craniofacial injury, rarely can be the cause of irreversible vision loss. The purpose of the article is to present the patient with traumatic subperiosteal orbital hemorrhage and review literature for ethiological, pathological, diagnostic and treatment aspects. Keywords: orbital subperiosteal hemorrhage, proptosis, exophthalmus