Galinės klubinės žarnos obstrukcinis užspaudimas kirmėlinės ataugos kilpa - Zakarauskaitė, Eglė; Lunevičius, Raimundas (Lietuvos chirurgija, 2008)
Eglė Zakarauskaitė, Raimundas Lunevičius Vilniaus universitetas, Gastroenterologijos, chirurgijos ir nefrourologijos klinikos Bendrosios chirurgijos centras, Vilniaus universitetinė greitosios pagalbos ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El paštas: rlunevichus@yahoo.com Tikslas Aprašyti ir įvertinti visišką klubinės žarnos galinės dalies obstrukcinį nepraeinamumą dėl jos užspaudimo atipinės padėties kirmėlinės ataugos kilpa suaugusiam pacientui. Klinikinis atvejis Ligonis B. A., 71 metų, dėl sąrėmių pobūdžio skausmų visame pilvo plote, pilvo pūtimo ir pykinimo skubos tvarka hospitalizuotas į pilvo chirurgijos skyrių. Pacientas anksčiau nė karto nebuvo operuotas. Objektyvaus tyrimo rezultatai: pilvas išsipūtęs, skausmingas, maksimalaus skausmingumo ir pilvaplėvės dirginimo vieta – dešinioji klubinė sritis, auskultuojant žarnyną girdėti kliūtinė peristaltika. Apžvalginėje pilvo rentgenogramoje matyti daug Kloiberio dubenėlių išsipūtusioje plonojoje žarnoje. Diagnozavus konservatyviam gydymui atsparų visišką mechaninį žarnyno nepraeinamumą, atlikta vidurinė laparotomija. Operaciniai radiniai: stipriai išsipūtusi, iki galinės dalies perpildyta skysčių ir dujų plonoji žarna. Priežastis – apie galinę klubinės žarnos dalį kilpa apsisukusi, ją visiškai užspaudusi ir prie jos priekinės dalies pasaito prisitvirtinusi kirmėlinė atauga. Atlikta apendektomija, plonoji žarna intubuota peroraliniu enterodekompresiniu zondu. Kirmėlinės ataugos histologiniu tyrimu nustatyti antrinio uždegimo požymiai: paviršinis apendicitas ir hemoraginis periapendicitas. Pooperacinis laikotarpis buvo sklandus. Išvada Šis klinikinis atvejis patvirtina, jog galima labai reta komplikacija dėl atipinės kirmėlinės ataugos padėties: klubinės žarnos galinės dalies obstrukcinis užspaudimas kirmėlinės ataugos kilpa. Pagrindiniai žodžiai: apendiksas, atipinė padėtis, klubinės žarnos obstrukcija Strangulated terminal ileal obstruction due to closed-loop appendix Eglė Zakarauskaitė, Raimundas Lunevičius Vilnius University, General Surgery Center of Clinic of Gastroenterology, Nephrourology and Surgery, Vilnius University Emergency Hospital, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mail: rlunevichus@yahoo.com Objective To describe and estimate a strangulated (by atypical appendix) closed-loop obstruction of the terminal ileum in an adult. Case report 71-year-old male was admitted because of crampy abdominal pain associated with nausea. There was no history of previous intraabdominal operations. On examination, the patient had obvious abdominal distention with peritoneal signs localized in the right iliocecal region. Bowel sounds were decreased. X-ray films showed multiple air fluid levels in the small intestine. Small-bowel obstruction was diagnosed and exploratory laparotomy was performed. The small intestine was heavily dilatated, overflowed by fluids and air because of a vermiform appendix wrapped around the terminal ileum and its mesenterium, and by its tip adhered to the ileocecal recessus. An appendectomy was performed, the small bowel was intubated using an enterodecompressive probe. Histopathology confirmed the diagnosis of secondary superficial appendicitis and hemorrhagic periappendicitis. The convalescence was not delayed. There were no postoperative complications. Conclusions This clinical report shows an unusual but possible very rare complication of atypically located appendix in an adult: a strangulated closed-loop obstruction of the terminal ileum. Key words: appendix, atypical positioning, acute ileal obstruction