Nepiktybinių krūties navikų diagnostika ir gydymas - Jackevičius, Algirdas; Ostapenko, Valerijus; Bružas, Saulius; Mudėnas, Algimantas; Sabonis, Jonas; Aizenas, Michailas (Lietuvos chirurgija, 2006)
Algirdas Jackevičius, Valerijus Ostapenko, Saulius Bružas, Algimantas Mudėnas, Jonas Sabonis, Michailas Aizenas Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius El paštas: algirdasj@is.lt Tikslas Pateikti sergančiųjų nepiktybiniais krūties navikais klinikinius duomenis. Aprašyti šių darinių diagnostiką ir gydymą. Ligoniai ir metodai Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Krūtų ligų ir onkologijos skyriuje nuo 2000 iki 2004 metų gydėsi 1058 ligonės, kurioms buvo diagnozuoti nepiktybiniai krūtų navikai. Dažniausiai (1002 atvejai) ligonėms buvo diagnozuotos fibroadenomos. Dėl šių darinių morfologinių ypatumų ir augimo vietos išskiriamos kelios fibroadenomų formos: intrakanikulinė (98 atvejai), perikanikulinė (121 atvejis), juvenilinė (6 atvejai). Kiti krūties nepiktybiniai navikai buvo randami daug rečiau: papilomos nustatytos 23 ligonėms, filodiniai navikai – 7, lejomioma – 6 ir atipinė lipoma – 6 ligonėms. Kiti dariniai diagnozuoti 14 ligonių: latakų adenoma (1), latakų papiloma (2), mucininė papiloma (2), intraduktalinė papiloma (1), plokščialąstelinė epitelioma (1), plokščialąstelinė papilomatozė (3), papilinė adenoma (2), trichilemoma (1), fibroma (1). Rezultatai Vidutinio ir vyresnio amžiaus moteris, turinčias fibroadenomą, būtina tirti morfologiškai prieš operaciją ir skubos tvarka operacijos metu. Kvalifikuotas histologo pašalinto darinio tyrimas padės klinicistui atpažinti atipiškai augantį krūties naviką. Iš kitų krūties nepiktybinių navikų tenka išskirti papilomas ir filodinius navikus. Jie gali supiktybėti ar atsinaujinti. Tai ypač būdinga krūties filodiniam navikui, kuris neretai pažeidžia visą krūtį. Išvados Vidutinio ir vyresnio amžiaus moteris, turinčias fibroadenomą primenančius darinius, būtina tirti morfologiškai prieš operaciją, o operacijos metu skubos tvarka atlikti histologinį pašalinto darinio tyrimą. Operuojant ligones, sergančias filodiniais navikais, patartina skubos tvarka histologiškai tirti pašalintą darinį ir žaizdos kraštus, kad išvengtume naviko recidyvo. Ligones, operuotas nuo papilomų ir filodinių navikų, patariama stebėti po operacijos – tikrinti krūtis instrumentiniais metodais (ultragarsiniu tyrimu, mamografija). Reikšminiai žodžiai: nepiktybiniai krūties navikai, diagnozė, gydymas Diagnostics and treatment of benign tumours of breast Algirdas Jackevičius, Valerijus Ostapenko, Saulius Bružas, Algimantas Mudėnas, Jonas Sabonis, Michailas Aizenas Institute of Oncology Vilnius University Santariškių str.1, LT-08660 Vilnius, Lithuania E-mail: algirdasj@is.lt Objective Analysis of data on patients with benign tumours of breast. Diagnosis and treatment of these tumors. Patients and methods At the Department of Breast Diseases and Oncology of Institute of Oncology of Vilnius University, from 2000 till 2004 1058 patients with benign tumours of breast were treated. Fibroadenoma was the most common tumour among these tumours (1002 cases). According to localisation and morphological peculiarities, fibroadenomas had some forms: intracanicular fibroadenoma – 98 cases, pericanicular fibroadenoma – 121, juvenile fibroadenoma – 6. Other benign tumours of breast were detected rarely: papillomas in 23 cases, phyllodes – 7, leiomyoma – 6 and atypical lipoma – 6. There were 14 cases of other benign tumours: ductal adenoma 1, ductal papilloma 1, mucinal papilloma – 2, intraductal papilloma – 1, epithelioma planocellulare 1, papillomatosis planocellulare 3, papillary adenoma 2, trichilemoma 1, fibroma 1. Results Middle-aged and older women with fibroadenomas must be investigated morphologically before surgery and during operation. Investigation by an experienced pathologist helps to the clinician to diagnose atypical carcinomas of breast. Among other benign tumours of breast, important were papillomas and phyllodes. There was in some cases malignisation of these tumours. The recurrence of phyllodes tumours of breast is possible. Conclusions Middle-aged and older women with fibroadenomas must be investigated morphologically before surgery and during operation. To reduce the recurrence of tumour in patients with phyllodes tumours, it is necessary during operation to investigate histologically the tumour and the margins of wounds. The patients with papillomas and phyllodes tumours treated surgically must be followed up to make an instrumental investigation of breast (sonography, mammography). Key words: benign tumours of breast, diagnosis, treatment