Išplitusio sensibilizuoto krūties vėžio diagnostika ir gydymas - Bloznelytė-Plėšnienė, Laima; sendiulienė, Daiva; Liutkevičiūtė-Navickienė, Jurgita; Rutkovskienė, Laimutė; Ostapenko, Valerijus; Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2011)
Laima Bloznelytė-Plėšnienė1, 2, Daiva sendiulienė1, Jurgita Liutkevičiūtė-Navickienė1, Laimutė Rutkovskienė1, Valerijus Ostapenko1, Narimantas Evaldas Samalavičius1 1 Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g. 1, LT-08406 Vilnius 2 Klaipėdos universitetas, Herkaus Manto g. 84, LT-92294, Klaipėda El. paštas: pdt@mail.lt Tikslas Nustatyti sensibilizuotų navikų terapijos galimybes gydant išplitusį krūties vėžį. Ligoniai ir metodai Nuo 2001 m. 54 ligonėms išplitusiam krūties vėžiui gydyti taikyta sensibilizuotų navikų terapija (SNT). 53 ligonėms rastos dauginės metastazės. Metastazės smegenyse diagnozuotos 19 ligonių, kauluose – 29, kepenyse – 15, plaučiuose – 12, limfmazgiuose – 16, minkštuosiuose audiniuose – 13 ir odoje – 15 ligonių. Taikydami SNT į veną suleisdavome 2,5 mg/kg hematoporfirino darinio (HpD) ir jis po 24 val. selektyviai susikaupdavo navikiniame audinyje. Praėjus 24 val. po HpD suleidimo jam aktyvinti navikus apšviesdavome raudona 635 nm šviesa – tai vadinamoji fotosensibilizuotų navikų terapija (FDT), ir (arba) taikydavome radiosensibilizuotų navikų terapiją (RST) – praėjus 24, 48 bei 72 val. po HpD suleidimo naviką apšvitindavome 60Co skleidžiamais gama spinduliais 2 Gy doze. Suminė dozė – 6 Gy. RST taikėme visoms 54 ligonėms. FDT taikėme: 16 ligonių vietiškai krūtinės odoje ir poodyje išplitusiam vėžiui gydyti bei 1 ligonei metastazei akies tinklainėje gydyti. Visų odos ir poodžio navikų riboms patikslinti taikėme ir fotodinaminę diagnostiką. Praėjus 24–78 val. po HpD suleidimo, įtartinus odos plotus apšviesdavome violetine 405 nm šviesa. Navikinis audinys švytėdavo avietine spalva. Rezultatai Pritaikius SNT 54 ligonėms išplitusiam krūties vėžiui gydyti, 33 pacientėms per 7–10 dienų po RST labai pakilo Karnovskio indeksas, šešioms pacientėms visi navikai visiškai regresavo, 14 moterų visi gydyti navikai regresavo daugiau nei 50 %, ligos remisija truko ilgiau nei 6 mėn. Šešiolika ligonių navikų regresija buvo dalinė, 18 ligonių gydymas buvo neveiksmingas. SNT buvo ypač efektyvi krūties vėžio metastazėms smegenyse ir kauluose gydyti. Vienai ligonei po dviejų RST kursų visiškai išnyko visos trys metastazės galvos smegenyse. Šešioms ligonėms visos metastazės smegenyse regresavo daugiau nei 50 %, ligos remisija truko daugiau nei 6 mėnesius. Dauginių krūties vėžio metastazių smegenyse turinčių 19 ligonių vidutinis išgyvenamumas nuo metastazių smegenyse diagnozavimo buvo 12 mėnesių. Pritaikius RST 29 ligonėms dauginėms krūties vėžio metastazėms kauluose gydyti, 7 ligonėms gauta visiška visų dauginių kaulinių metastazių regresija. Ligos remisija (moterys buvo kliniškai sveikos) truko 95; 48; 21; 19; 12; 11 ir 4 mėn. nuo RST. Išvados Sensibilizuotų navikų terapija yra perspektyvus išplitusio krūties vėžio gydymo metodas. Šis metodas ypač veiksmingas gydant krūties vėžio metastazes galvos smegenyse ir kauluose. Tikslinga toliau tyrinėti šį gydymo metodą, siekiant jį modifikuoti pagal ligos išplitimą ir metastazių lokalizaciją. Reikšminiai žodžiai: išplitęs krūties vėžys, sensibilizuotų navikų terapija, hematoporfirino darinys. Sensitized treatment and diagnostics of advanced breast cancer Laima Bloznelytė-Plėšnienė1, 2, Daiva sendiulienė1, Jurgita Liutkevičiūtė-Navickienė1, Laimutė Rutkovskienė1, Valerijus Ostapenko1, Narimantas Evaldas Samalavičius1 1 Vilnius University, Institute of Oncology, Santariškių Str. 1, LT-08406 Vilnius, Lithuania 2 Klaipėda University, Herkaus Manto Str. 84, LT-92294, Klaipėda, Lithuania E-mail: pdt@mail.lt Background / objective The current methodologies used in oncology are of quite limited possibilities. Therefore, there is a constant search for the new perspective treatment methods that could prolong the life of cancer patients and improve its qualitaty. One of such methods is sensitized tumour therapy based on quite selective porphyrin accumulation in tumours. This study presents our primary results in radiosensitized advanced breast cancer therapy using hematoporphyrin derivatives as photo-and radiosensitizers. Patients and methods In 2001–2010, a total of 54 female patients with advanced breast cancer underwent radiosensitized treatment (RST). All patients had undergone chemotherapy and / or radiotherapy and surgical treatment before RST. In all cases, any radical method of treatment was impossible. Multiplex metastatic lesions were established in 53 patients. Brain multiplex metastases were diagnosed in 19 patients and multiplex bone metastases in 29 patients. Lung metastatic lesions were found in 12 patients, liver in 15 patients, lymph node metastases in 16 patients. The hematoporphyrin derivative was injected intravenously; 24, 48 and 72 hours after injection of the sensitizer, the tumorus were irradiated with gamma rays from radioactive 60Co, 2 Gy at a time (6 Gy per course). In all cases when it was possible, patients undervent also photodynamic therapy. Tumours were irradiated with red 630 nm laser light. Results As a result of RST, complete regression of all treated tumours was observed in 6 patients after two or more RST courses. A significant response – regression of more than 50% of all brain metastases and remission of the disease for over 6 months – was established in 14 patients. Partial response was observed in 16 patients with malignant brain tumours. For the rest of 18 patients the treatment was ineffective. The Karnofsky performance scale index increased immediately in 33 patients following RST treatment. RST was especially effective in the treatment of brain and bone metastatic lesions. As regards brain metastazes, in one patient all three brain metastatic lesions completely disappeared and there were no evidence of any recurrence in brain for 8 months. In 6 patients, regression of more than 50% of all brain metastases and remission of the disease for over 6 months was established. The median survival of 19 patients with multiplex brain metastases was 12 months from the moment of brain metastases detection. As regards bone metastazes, as a result of RST, all metastatic bone lesions completely disappeared in 7 patients. Conclusion Radiosensitized advanced metastatic breast cancer treatment is a hopeful method, especially when lesions involve the brain and bones. Keywords: advanced breast cancer, radiosensitized treatment, hematoporphyrin derivative.