Inkstų navikų termoabliacija: klinikinio atvejo pristatymas - Ulys, Albertas; Markevičius, Marius; Trakymas, Mantas; Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2011)
Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Onkochirurgijos centro II Onkochirurgijos skyriaus Onkourologijos poskyris, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius El. paštas: narimantas.samalavicius@vuoi.lt Mokslinės literatūros duomenimis, inkstų ląstelių karcinoma sudaro nuo 2% iki 3% visų suaugusiųjų piktybinių navikų. Tai yra apie 150 000 tūkstančių naujų atvejų pasaulyje kasmet, iš jų apie 700 susirgimų nustatoma Lietuvoje. Indikacijos atlikti radiodažnio abliaciją (RDA) yra: 1) vienintelio inksto karcinoma, kai rezekcija negalima, siekiant išvengti hemodializių, 2) abiejų inkstų navikai, kai dėl sunkios gretutinės patologijos radikali operacija negalima, 3) renoceliulinė karcinoma, išsivysčiusi transplantuotame inkste. Šiuo straipsniu norime apžvelgti įdomų klinikinį atvejį, kai 61 metų amžiaus ligonis atvyko į Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Onkourologijos poskyrį gydytis dėl patikros metu rasto naviko dešiniajame inkste. Prieš trejus metus ligoniui dėl kairiojo inksto renoceliulinės karcinomos atlikta kairiojo inksto pašalinimo operacija. Radiodažnio abliacija – tai minimaliai invazinis vėžio gydymo metodas, kuris atliekamas įduriant specialų adatinį elektrodą į naviką, kontroliuojant procedūrą pagal vaizdą ultragarsinio aparato ekrane. Radiodažnio abliacijos (RDA) metodu mes gydome inkstų navikams, kontroliuodami procedūrą ultragarsu, naudodami kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso navigaciją. Tai saugus ir patikimas, minimaliai invazinis inkstų navikų gydymo metodas, taikytinas ligoniams, sergantiems sunkiai kontroliuojamomis gretutinėmis ligomis, dėl kurių radikali operacija negalima ar kontraindikuojama. Pirmiausia pasirenkamu inkstų navikų gydymu išlieka inksto pašalinimo operacija. Norint įsitikinti RDA gydymo veiksmingumu ir saugumu, tikslinga atlikti daugiau ir platesnių tyrimų. Reikšminiai žodžiai: radiodažnio abliacija, renoceliulinė karcinoma, navikas. Radiofrequency ablation for renal malignancies: a case report Albertas Ulys, Marius Markevičius, Mantas Trakymas, Narimantas Evaldas Samalavičius Vilnius University Oncology Institute, Centre of Oncological Surgery, II Department of Oncological Surgery, Department of Oncological Urology, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania E-mail: narimantas.samalavicius@vuoi.lt Renal cell carcinoma accounts for 2–3% of all cancers. A worldwide incidence of 150,000 cases of renal cell carcinoma (RCC) is estimated constituting approximately 2% of the malignancies in adults, in Lithuania it is found about 700 RCC per year. Indication for radiofrequency ablation (RFA) are the only kidney carcinoma, when resection is impossible, to prevent patient from hemodialisis, the elderly patients with comorbidities, the renal cell carcinoma in transplanted kidney. We report an interesting case report about 61 year old patient who came to our hospital with diagnosed renal cell carcinoma of right kidney. Three years ago, he went through left kidney nephrectomy, because of left side kidney renal carcinoma. Radiofrequency ablation (RFA) is a minimally invasive treatment modality that is made percutaneously with special electrode. Image-guided real-time ultrasound is used during operation, when radical treatment of renal cell carcinoma is diagnosed. It is safe and reliable treatment opportunity, for elderly patients that have many other disease and radical treatment is contraindicated. Gold standard for renal cell carcinoma is radical nephrectomy. More clinical investigations are needed to make sure about that treatment modality in the future to make that procedure more widely. Keywords: radiofrequency ablation, renocellular carcinoma, tumour.