Mažos molekulinės masės heparinų vaidmuo stabdant vėžinės ligos progresavimą - Morkūnas, Dainius; Stašinskas, Algimantas; Narmontas, Deividas (Lietuvos chirurgija, 2006)
Dainius Morkūnas, Algimantas Stašinskas, Deividas Narmontas Vilniaus universiteto Bendrosios ir plastinės chirurgijos ortopedijos ir traumatologijos klinika, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El. paštas: mork.dainius@yahoo.com Įvadas / tikslas Mažos molekulinės masės heparinai plačiai vartojami klinikinėje praktikoje. Šie antikoaguliantai skiriami trombozinių komplikacijų profilaktikai. Naujausi tyrimai rodo, kad mažos molekulinės masės heparinai tromboembolizmą sergant vėžiu veikia efektyviau ir gali pailginti išgyvenamumą. Metodai Straipsnyje apžvelgiama naujausia literatūra apie mažos molekulinės masės heparinų poveikį tromboembolizmui. Pateikiamos daugiacentrių tyrimų apžvalgos ir išvados. Rezultatai Mažos molekulinės masės heparinai, slopindami koaguliacijos procesus, veikia naviko augimą, invaziją, metastazavimą ir angiogenezę, kartu pagerina išgyvenamumą. Išvada Po didelių onkologinių operacijų rekomenduojama ilgalaikė 2–4 savaičių antitrombozinė terapija mažos molekulinės masės heparinais. Pagrindiniai žodžiai: mažos molekulinės masės heparinai, tromboembolinė liga, antitrombozinė terapija, onkologija Principles of surgical treatment of gastrointestinal stromal tumors Dainius Morkūnas, Algimantas Stašinskas, Deividas Narmontas Vilnius University, Clinic of General and Plastic Surgery, Orthopedics and Trauma Surgery Šiltnamių str. 29 LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mails: mork.dainius@yahoo.com Background / objective Low Molecular Mass Heparins (LMMH) are widely used in clinical practice. These anticoagulants are prescribed for the prophylaxis of thromboembolic complications. Recent trials have shown that low molecular mass heparins are effective more in cancer patients with thromboembolism and may lower their mortality. Methods The newest literature on the effectiveness of low molecular mass heparins in the management of thromboembolic disease is reviewed. Multicenter clinical trials are presented. Results By inhibiting the coagulation processes, the LMMH exert a positive effect on tumor growth, invasion, metastasing, and angiogenesis, thus improving the survival. Conclusion Long-lasting 2–4 week antithrombolic LMMH therapy is recommended after major oncologic operations. Key words: low molecular mass heparin; thromboembolic disease; antithrombolic therapy