Metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą idiopatiniam niežuliui gydyti - Samalavičius, Narimantas Evaldas; Poškus, Tomas; Kilius, Alfredas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Narimantas Evaldas Samalavičius1, Tomas Poškus2, Alfredas Kilius1 1 Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Chirurgijos klinika, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius 2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Centro filialo III abdominalinės chirurgijos skyriaus Koloproktologijos poskyris, Žygimantų g. 3, LT-01102 Vilnius El paštas: narimantsam@yahoo.com Tikslas Įvertinti pirmuosius rezultatus gydant išangės niežulį 1% metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą. Ligoniai ir metodai Per 11 mėnesių, nuo 2004 m. rugsėjo iki 2005 m. rugpjūčio, nuo išangės niežulio 1% metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą gydyti 6 ligoniai: 4 moterys ir 2 vyrai, kurių amžius nuo 29 iki 62 metų, vidurkis 50 metų. Viena procedūra atlikta ambulatoriškai ir penkios – stacionaro sąlygomis, hospitalizacijos trukmė nuo 1 iki 5 parų, vidutiniškai 2,6 paros. Išangės niežuliu iki šios procedūros ligoniai skundėsi nuo 6 mėnesių iki 4 metų. Rezultatai Komplikacijų po šių procedūrų nebuvo, niežulys išnyko visiems. Išangės paburkimas vidutiniškai buvo iki 8 savaičių, odos nejautrumas – 3–4 savaites. Visi ligoniai apklausti po 12 savaičių. Išvada Vieno procento metileno mėlio injekcija į išangės srities odą yra saugus ir veiksmingas metodas idiopatiniam išangės niežuliui gydyti. Reikšminiai žodžiai: išangės niežulys, metileno mėlis. Methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus ani Narimantas Evaldas Samalavičius1, Tomas Poškus2, Alfredas Kilius1 1 Vilnius University, Institute of Oncology, Clinic of Surgery, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University Hospital "Santariškių klinikos", Central Branch, 3rd Department of Abdominal Surgery, Division of Coloproctology, Žygimantų str. 3, LT-01102 Vilnius, Lithuania E-mail: narimantsam@yahoo.com Objective To evaluate our first experience with 1% methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus ani. Patients and methods Over a period of 11 months (September 2004 to August 2005), a total of six patients (4 women and 2 men, age range 29 to 64 years, mean 50 years) were treated with 1% methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus ani. One procedure was made on an outpatient setting, the rest five were performed during in-hospital stay. The average hospital stay was 2.6 days (range 1 to 5 days). Symptoms had been present 6 months to 4 years prior to our treatment. Results There were no complications, all patients were symptom-free at 12 weeks after the procedure. Edema of the perianal region was present on an average for 8 weeks, and numbness in the perianal skin was present for 3–4 weeks. Conclusion 1% methylene blue injection into perianal skin in our experience was a safe and effective method for the treatment of idiopathic pruritus ani. Keywords: pruritus ani, methylene blue