Botulino toksinas urologijoje - Černiauskienė, Aušra (Lietuvos chirurgija, 2005)
Aušra Černiauskienė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Gastroenterologijos, nefrologijos, urologijos ir abdominalinės chirurgijos klinika, Nefrologijos ir urologijos centras, I nefrourologijos skyrius, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: ausra.cerniauskiene@santa.lt Įvadas/tikslas Botulino toksinas – tai neurotoksinas, išskiriamas anaerobinės bakterijos Clostridium botulinum. Klinikinėje praktikoje vartojamas botulino toksinas A (Dysport®). Šio gydymo tikslas – paralyžiuoti šlapimo pūslės raumenį arba rauką, kad sumažėtų šlapimo pūslės hiperaktyvumas arba palengvėtų šlapinimasis. Straipsnio tikslas – supažindinti su literatūroje aprašomo botulino toksino veikimo mechanizmu ir pritaikymu minėtiems šlapinimosi sutrikimams gydyti. Metodai Straipsnyje apžvelgiama naujausia literatūra apie botulino toksino vartojimą, gydant urologines ligas, skelbta MEDLINE, urologijos žurnaluose, 21 mokslinėje studijoje, ir praktinio BTX taikymo Prancūzijos Rouen urologijos skyriuje, 2004 metais patirtis. Rezultatai Suleidus BTX į rauko sritį, pagerėjimo efektas trunka 3–6 mėnesius, suleidus į šlapimo pūslės raumenį – 4–9 mėnesius. Geri rezultatai, įvairių atliktų tyrimų duomenimis, sudaro nuo 58% iki 88% gydant šlapimo pūslės rauko dissinergiją, nuo 24% iki 28% – hiperaktyvią šlapimo pūslę, 44–79% – intersticinį cistitą ir 50–85% – nepiktybinę prostatos hiperplaziją. Išvados Naujas, minimaliai invazinis gydymo botulino toksinu A metodas sėkmingai naudojamas neurogeniniams šlapinimosi sutrikimams, hiperaktyviai šlapimo pūslei, intersticiniam cistitui ir nepiktybinei prostatos hiperplazijai gydyti. Daugybė atliktų tyrimų patvirtina gerus šio gydymo rezultatus. Botulino toksino injekcijos – įdomi chirurginio gydymo alternatyva. Reikšminiai žodžiai: botulino toksinas, neurogeninė šlapimo pūslė, hiperaktyvi šlapimo pūslė, detrusoriaus – sfinkterio disinergija, gėrybinė prostatos hiperplazija Botulinum toxin in urology Aušra Černiauskienė Centre of Nephrology and Urology, Vilnius University Hospital "Santariškių klinikos", Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: ausra.cerniauskiene@santa.lt Background / objective Botulinum toxin (BTX), the neurotoxin of the anaerobic bacterium Clostridium botulium, specifically inhibits acetylcholine release at motor and vegetative nerve endings. Botulinum toxin-A is available for clinical use (Dysport®). It evokes paresis of the musculature. This paper reviews evidence-based practices in the use of BTX in common urologic conditions. Methods New literature data published in the MEDLINE, urologic journals, 21 studies on the current use of BTX in the treatment of urologic diseases as well as observations on practical application of BTX in the Rouen urologic division, France, in 2004 are reviewed in the article. Results Typically the beneficial effects of external sphincter injections last 3–6 months, while smooth bladder injections tend to persist even longer (4–9 months). Studies give good results in 58–88% (patients with detrusor sphincter dyssynergia), 24–28% patients with overactive bladder, 44–79% with interstitial cystitis, 50–85% with BPH. Conclusion BTX-A has been used with clinical success in urology in the treatment of bladder neurogenic, bladder non-neurogenic, interstitial cystitis and BPH. The studies published so far have demonstrated almost exclusively good results. Various parameters have been evaluated for the assessment of the results, mostly clinical data, residual urine and urodynamic examination. BTX injections are a minimally invasive treatment. Keywords: botulinum toxin, neurogenic bladder, overactive bladder, detrusor-sphincter dyssynergia, benign prostatic hyperplasia