Prostatos biopsija, kontroliuojama transrektaliniu ultragarsu - Šukys, Deimantas; Gaižauskas, Sergejus; Jankovski, Robert; Gaižauskas, Andrius; Stankevičius, Edgaras (Lietuvos chirurgija, 2005)
Deimantas Šukys1, Sergejus Gaižauskas1, Robert Jankovski1, Andrius Gaižauskas1, Edgaras Stankevičius2 1 Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Bendrosios chirurgijos centras, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El paštas: deimasukys@centras.lt 2 Kauno medicinos universiteto Fiziologijos katedra, A. Mickevičiaus g. 9, Kaunas Prostata yra viena dažniausių vėžio lokalizacijų vyrams. Prostatos biopsija, kontroliuojama transrektiniu ultragarsu, yra pagrindinis metodas diagnozuojant prostatos vėžį ir pasirenkant gydymo taktiką. Pagrindinės indikacijos atlikti biopsiją yra PSA > 4 ng/ml ir pirštu čiuopiami prostatos karcinomai būdingi pakitimai. Yra pasiūlyta daug prostatos biopsijos atlikimo metodikų. Įrodyta, jog vietoje klasikinės sekstantinės biopsijos taikant daugiau mėginių turinčias ir labiau į periferinę prostatos zoną orientuotas schemas, randama iki 30% daugiau prostatos vėžio atvejų. Atliekant daugiau mėginių, tampa aktuali nuskausminimo problema. Dar nėra visuotinai priimtų prostatos biopsijos indikacijų ir jos atlikimo schemos. Reikšminiai žodžiai: prostatos vėžys, prostatos biopsija Transrectal ultrasound-guided prostate biopsies Deimantas Šukys1, Sergejus Gaižauskas1, Robert Jankovski1, Andrius Gaižauskas1, Edgaras Stankevičius2 1 Center of General Surgery, Vilnius Emergency Hospital, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mail: deimasukys@centras.lt 2 Department of Physiology, Kaunas Medical University, A. Mickevičiaus str. 9, LT-44307 Kaunas, Lithuania Prostate cancer is one of the most frequent cancer localizations in men. Transrectal ultrasound-guided prostate biopsy is the main method in prostate cancer diagnostics and deciding tactics of treatment. The main indications for prostate biopsy are PSA over 4 ng/ml and characteristic palpable lesions. There are a lot of methods to perform prostate biopsy. It is proven that using multicore schemes directed closer to the peripheral zone of the prostate instead of the classic sextant prostate biopsy increases prostate cancer detection by up to 30%. Anesthesia becomes the problem when performing more extended biopsies. So far, there is no strict generally adopted indications and prostate biopsy performing schemes. Keywords: prostate cancer, prostate biopsy