Obstrukcinės uropatijos gydymas perkutanine nefrostomija - Kinčius, Marius; Matjošaitis, Aivaras (Lietuvos chirurgija, 2005)
Marius Kinčius, Aivaras Matjošaitis Kauno medicinos universiteto Urologijos klinika, Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas El paštas: aivaras.mat@gmail.com Tikslas Perkutaninė nefrostomija šiuo metu yra alternatyva atvirajai nefrostomijai ir pirmo pasirinkimo operacija drenuojant viršutinius šlapimo takus dėl jų obstrukcijos. Šiuo darbu siekta apžvelgti dažniausias priežastis, sukeliančias obstrukcinę uropatiją, ir įvertinti perkutaninės nefrostomijos veiksmingumą ir saugumą. Ligoniai ir metodai Retrospektyviai ištirti 126 ligoniai, kuriems Kauno medicinos universiteto klinikų Urologijos klinikoje per trejus metus buvo atliktos perkutaninės nefrostomijos. Išsiaiškintos dažniausios ligos, kurios komplikavosi vieno ar abiejų inkstų blokada, o šlapimo nutekėjimui atkurti buvo atliktos perkutaninės nefrostomijos, taip pat nustatytos dažniausios komplikacijos po šių operacijų. Rezultatai Nuo 2002 m. rugsėjo iki 2005 m. rugsėjo Kauno medicinos universiteto klinikų Urologijos klinikoje iš viso buvo atliktos 156 perkutaninės nefrostomijos. Šlapimo nutekėjimas 47 ligoniams (37,3%) sutriko dėl nenavikinės šlapimo takų obstrukcijos, kitiems 79 (62,7%) – dėl piktybinių navikų. Dažniausios nenavikinės obstrukcijos priežastys buvo inkstų akmenligė, pieloureterinio segmento striktūra ir prostatos nepiktybinė hiperplazija. Pažengusios šlapimo pūslės, prostatos ir gimdos kaklelio karcinomos buvo dažniausios navikinės kilmės obstrukcinės uropatijos priežastys. Bendras komplikacijų skaičius siekė 19 (12,2%). Išvada Perkutaninė nefrostomija yra mažai traumuojanti ir visiškai saugi operacija, kurią atlikti turėtų mokėti kiekvienas urologas. Reikšminiai žodžiai: perkutaninė nefrostomija, obstrukcinė uropatija Percutaneous nephrostomy in the treatment of obstructive uropathies at Urology Department of Kaunas University of Medicine Hospital Marius Kinčius, Aivaras Matjošaitis Clinic of Urology, Kaunas University of Medicine, Eivenių g. 2, LT-50009 Kaunas, Lithuania E-mail: aivaras.mat@gmail.com Background Percutaneous nephrostomy is an alternative for open surgery and nowadays is the first choice operation for draining the upper urinary tract complicated with obstruction. Patients and methods Between September 2002 – September 2005 at Urology Department of Kaunas University of Medicine Hospital 126 patients underwent percutaneous nephrostomy. Percutaneous nephrostomy was used as a preparatory step towards radical elimination of obstruction and as a palliative treatment for draining the upper urinary tract complicated with obstruction. Results Percutaneous nephrostomy was done to 75 men and 51 women. The reasons for urine flow disorders were removable obstruction of the urinary tract in 47 patients (37.3%) and malignant tumors in 79 patients (62.7%). Bilateral percutaneous nephrostomies were performed for 14 patients. Haematuria appeared in almost all the patients in the early postoperative period. Four patients developed medium or great intensity bleeding (2.6%). In one case segmental renal artery obstruction was performed. The overall complication rate didn’t exceed 13%. Conclusion Percutaneous nephrostomy is a low traumatizing and safe operation which all urologists should be able to perform. Keywords: percutaneous nephrostomy, obstructive uropathy