Naujas moterų šlapimo nelaikymo gydymo metodas - Bekeris, Tonaras (Lietuvos chirurgija, 2005)
Tonaras Bekeris VšĮ Šiaulių ligoninės Urologijos skyrius, Kudirkos g. 99, LT-76304 Šiauliai El paštas: urolog@su.lt Įvadas / tikslas Straipsnyje analizuojami pirmieji moterų šlapimo nelaikymo krūvio metu gydymo rezultatai polipropileno juostele, vedant transobturaciniu metodu. Ligoniai ir metodai Gydyta 14 moterų. Pacienčių amžius – 62–78 metai. Juostelė vedama nuo vienos užtvarinės angos į kitą, vidurinę dalį – po šlaplės vidurine dalimi. Juostelė, pakeldama šlaplę, atitaiso užpakalinį uretrovezikalinį kampą, grąžina šlapimo pūslės kaklelį į normalią padėtį. Šio metodo naujumas tas, kad juostelė guli horizontaliai ir švelniau prilaiko šlaplę. Rezultatai Operacijos trukmė – 25–40 min. Pooperaciniu laikotarpiu vienai ligonei buvo gaktinio nervo neuralgija. Šis skausmas išnyko po 5 dienų. Dviem ligonėm maksimali šlapimo srovė buvo mažesnė kaip 15 ml/s. Tai galėjo lemti mažesnis nei 200 ml šlapimo kiekis pūslėje. Išvados Šlapimo nelaikymo gydymas transobturaciniu metodu, naudojant polipropileno juostelę – naujas ir gana paprastas metodas. Šis metodas fiziologiškesnis už anksčiau siūlytuosius. Galimybė operuojant sužaloti šlapimo pūslę, žarnas, kraujagysles yra maža. Reikšminiai žodžiai: šlapimo nelaikymas, spaustukas, polipropileno juostelė A new method of stress female urinary incontinence treatment Tonaras Bekeris Department of Urology, Šiauliai City Hospital, Kudirkos str. 99, LT-76304 Šiauliai, Lithuania E-mail: urolog@su.lt Background / Objective UraTape transobturator tape is the practical realization of a new concept in minimally invasive procedures to treat stress urinary incontinence. The novel aspects of its design are a horizontal orientation, a mechanism of support rather than suspension, and a path through the perineum rather than the pelvis. The aim of the study was to summarize the first experience in the treatment of female stress urinary incontinence by using a transobturator sling (uratape). Patients and methods Fourteen fresh women aged between 62 and 78 years were operated on. Five of these women had had gynecological operations before. The transobturator sling was used during the operation. The patients were followed for one and three months. Results Duration of the operation was 25–40 min. One patient suffered postoperatively from n. pudendus inflamatory reaction pain, but after five days the symptom disapeared. Conclusion This method is effective in treating female stress urinary incontinence. Keywords: urinary incontinence, polypropylene sling, clip