Mažų inkstų navikų aukšto dažnio termoabliacija: veiksminga, saugu, ekonomiška - Ulys, Albertas; Adomaitis, Robertas; Trakymas, Mantas; Kaubrienė, Edita; Ambrozaitis, Ramūnas; Jankevičius, Feliksas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Albertas Ulys, Robertas Adomaitis, Mantas Trakymas, Edita Kaubrienė, Ramūnas Ambrozaitis, Feliksas Jankevičius Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g.1, LT-08660 Vilnius El paštas: ulys@loc.lt Įvadas / tikslas Pastaraisiais metais vis dažniau diagnozuojami maži (iki 3 cm) inkstų navikai. Pasaulyje sparčiai plėtojasi minimaliai invazyvios gydymo technologijos, tarp jų ir navikų aukšto dažnio termoabliacija (ADTA). Naujausiais duomenimis, šis metodas gydant mažus inkstų navikus savo veiksmingumu artimas tradicinei nefrektomijai. Darbas buvo skirtas išanalizuoti pasaulyje sukauptai inkstų navikų ADTA patirčiai ir apibendrinti pirmuosius šios minimaliai invazyvios metodikos taikymo Lietuvoje rezultatus. Ligoniai ir metodai Vilniaus universiteto Onkologijos institute nuo 2003 m. inksto naviko ADTA atlikta 6 pacientams, tik vienam iš jų procedūrą teko kartoti dėl atsinaujinusio naviko. Rezultatai Keturiems ligoniams navikai sumažėjo arba nedidėjo, vienam visiškai išnyko. Vienam ligoniui, kurio navikas buvo 4,3 cm, po 4 mėn. buvo konstatuotas naviko didėjimas ir ADTA pakartota. Po ADTA procedūros pavojingų komplikacijų nebuvo. Vienam ligoniui buvo pirmo laipsnio odos nudegimas įžeminimo elektrodo vietoje. Išvados Šio metodo universalumas, minimalus traumiškumas, retos komplikacijos ir palyginti nedidelė kaina leidžia tikėtis, kad aukšto dažnio termoabliacija taps visaverte metodika onkologijoje. Reikšminiai žodžiai: inkstų navikai, aukšto dažnio termoabliacija, minimaliai invazyvi chirurgija Radiofrequency ablation (RFA) of small renal tumours: efficient, safe, cost-effective Albertas Ulys, Robertas Adomaitis, Mantas Trakymas, Edita Kaubrienė, Ramūnas Ambrozaitis, Feliksas Jankevičius Vilnius University, Institute of Oncology, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania E-mail: ulys@loc.lt Background Over the recent years the proportion of diagnosed small renal tumors has been growing. Minimal invasive techniques are more often employed in treatment of such lesions. RFA is one of those minimal invasive procedures, and it is developing rapidly. Now we can find more and more encouraging reports on RFA of renal tumors in the literature. Intermediate results in groups of carefully selected patients are comparable to those of radical nephrectomy. Patients and methods In Vilnius University Institute of Oncology, RFA of renal tumors has been performed since 2003. The monopolar system (Berchtold) with a "cool-tip" electrode was used (50W 10–15 min and needle track ablation). Six patients with histologically verified renal cancer were treated so far. Tumor size varied from 2.3 to 4.3 cm. Results All tumors developed zones of necrosis and decreased after ablation. One biggest lesion required a second RFA session after 4 months (growth was detected by follow-up ultrasound). One patient had light skin burns under the pad electrode. Conclusions Our experience using RFA of small renal tumors is in accordance with that reported in the literature. RFA is an effective and safe procedure for well-selected patients who are not candidates for surgery. Taking into account the minimal trauma of percutaneous RFA, its reported effectiveness and rather low costs, this method is a good candidate to become a viable treatment option in case of small renal cancer. Keywords: renal tumors, radiofrequency ablation, minimally invasive surgery