Retroperitoneoskopinė ureterolitotomija: pirmojo atvejo aprašymas - Šilinis, Darius; Gradauskas, Audrius; Mičelytė, Stasė (Lietuvos chirurgija, 2005)
Darius Šilinis1, Audrius Gradauskas2, Stasė Mičelytė3 1 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Gastroenterologijos, nefrologijos, urologijos ir abdominalinės chirurgijos klinika, Vilniaus miesto universitetinės ligoninės urologijos skyrius, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius El paštas: darius.silinis@one.lt 2 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vidaus ligų pagrindų ir slaugos katedra, Vilniaus miesto universitetinė ligoninė, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius 3 Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Urologijos skyrius, Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius Įvadas / tikslas Lietuvoje skinasi kelią naujas šlapimtakių akmenligės gydymo metodas – laparoskopinis, arba retroperitoneoskopinis, akmenų šalinimas. Tai gali būti alternatyva ekstrakorporinei, kontaktinei litotripsijai, kai ji nepavyksta ar neduoda teigiamų rezultatų, bei atvirajai ureterolitotomijai, kai dėl sunkių gretutinių ligų ji negalima. Klinikinis atvejis Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Urologijos skyriuje atlikta pirmoji retroperitoneoskopinė ureterolitotomija. Prieš operaciją ligoniui tris kartus buvo atlikta ekstrakorporinė dešinio šlapimtakio viršutinės dalies akmens litotripsija, kuri nedavė tikėtinų rezultatų. Nuo atvirosios operacijos susilaikyta dėl gretutinės ligos, o kontaktinė ureterolitotripsija būtų buvusi sudėtinga, sėkmė – abejotina. Operacijos eiga buvo sklandi, ligonis pasveiko ir išrašytas ambulatoriniam gydymui. Išvada Pirmoji operacija parodė, kad tai yra veiksmingas, mažai traumuojantis ir gana saugus minimaliai invazyvus šlapimtakių akmenligės gydymas. Reikšminiai žodžiai: laparoskopija, retroperitoneoskopija, šlapimtakių akmenys, šlapimtakis, gydymo rezultatai Retroperitoneoscopic ureterolithotomy: presentation of the first case Darius Šilinis1, Audrius Gradauskas2, Stasė Mičelytė3 1 Vilnius University Faculty of Medicine, Clinic of Gastroenterogy, Nephrology, Urology and Abdominal Surgery, Vilnius City University Hospital, Urology Department, Antakalnio str. 57, LT-10207 Vilnius, Lithuania E-mail: darius.silinis@one.lt 2 Vilnius University Faculty of Medicine, Department of the Fundamentals of Internal Diseases and Nursing, Vilnius City University Hospital, General Surgery Department, Antakalnio str. 57, LT-10207 Vilnius, Lithuania 3 Vilnius City University Hospital, Urology Department, Antakalnio str. 57, LT-10207 Vilnius, Lithuania Background / objective A new method, laparoscopic or retroperitoneoscopic removal of ureteric stones, – is being tried in Lithuania. It can be useful as an alternative to ESWL, ureteroscopy with ureterolithotripsy when they fail, or open ureterolithotomy in cases with a severe therapeutic pathology (when open surgery is imposible). Case report The first retroperitoneoscopic ureterolithotomy was perfomed in Vilnius City University Hospital Urologic Department. Before operation the patient underwent unsuccessful 3 ESWL to a stone of the right upper part of the ureter. The open operation was dangerous because of severe therapeutic diseases, and ureteroscopy could be very complicated and possibly unsuccessful. The operation was successfully performed, the patient was relieved of the disease and discharged from hospital. Conclusion This first operation shows the method to be an effective, minimal traumatic and safe, minimal invasive method in ureteric stone disease treatment. Keywords: laparoscopy, retroperitoneoscopy, stones of ureter, ureter, treatment results