Endoskopinis ūminės storosios žarnos obstrukcijos gydymas - Adamonis, Kęstutis; Pavalkis, Dainius; Saladžinskas, Žilvinas; Tamelis, Algimantas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Kęstutis Adamonis, Dainius Pavalkis, Žilvinas Saladžinskas, Algimantas Tamelis KMU Gastroenterologijos klinika, KMU Chirurgijos klinika Šiuolaikis virškinimo trakto piktybinės obstrukcijos gydymas vis labiau tampa minimaliai invazinis. Ligoniai, sergantys storosios žarnos vėžiu, komplikuotu obstrukcija, į gydymo įstaigas patenka skubos tvarka, neretai sunkios būklės, ir nėra idealūs kandidatai chirurginei operacijai. Šiuolaikinėje medicinos literatūroje gausėja mokslinių straipsnių apie sėkmingą ir saugų endoskopiniu būdu įkišamų savaime išsiplečiančių metalinių stentų naudojimą proktologijoje. Nors stentai ir yra brangūs, tačiau proktologinis stentavimas yra rentabili procedūra, leidžianti ligoniams, sergantiems storosios žarnos vėžiu, komplikuotu ūminė storosios žarnos obstrukcija, išvengti neatidėliotinos operacijos, o esant nerezektabiliam vėžiui, – kolostomos. Straipsnyje aprašomas KMU Chirurgijos klinikoje atliktas pirmasis Lietuvoje sėkmingas endoskopinis ūminės žarnų obstrukcijos gydymas stentuojant žarnyną. Prasminiai žodžiai: žarnyno obstrukcija, kolorektinis vėžys, endoskopija, stentavimas. Acute colonic obstruction: endoscopical management Kęstutis Adamonis, Dainius Pavalkis, Žilvinas Saladžinskas, Algimantas Tamelis Management of malignant gastrointestinal obstruction presents a significant challenge. Most patients are in a profoundly decompensated state due to underlying malignancy and are not ideal candidates for invasive surgical procedures. In recent years, self-expandable metal stents have emerged as an effective and safe, less invasive alternative for the treatment of malignant intestinal obstruction. Although stents are expensive, the procedure appears to be cost-effective, since emergency surgery can be avoided in patients with acute bowel obstruction, and in those with advanced disease no resection of the colon is necessary. Here we report a retrospective analysis of a first self-expandable metal stent placed for colorectal obstruction at Kaunas Medical University Hospital, as well as review the literature published on self-expandable metal stent placement. Our first data confirm self-expandable metal stent efficacy in palliation of malignant intestinal obstruction. Keywords: intestinal obstruction, colorectal cancer, endoscopy, endoluminal stenting.