Retroperitoninė endometrioidinė cista - Laužikas, Giedrius; Katilius, Kazys; Vildaitė, Danguolė; Stanaitis, Juozas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Giedrius Laužikas, Kazys Katilius, Danguolė Vildaitė, Juozas Stanaitis Vilniaus universiteto Bendrosios ir kraujagyslių chirurgijos Bendrosios chirurgijos centras Greitosios pagalbos universitetinė ligoninė Retroperitoninio tarpo endometriozė yra labai reta. Aprašome retroperitoninio tarpo besimptomę endometrioidinę cistą, nustatytą 21 metų merginai kasmetinio sveikatos patikrinimo metu. Išsiaiškinus tikslią jos lokalizaciją, ligonei atlikta laparotomija ir cista pašalinta. Anksčiau ligonė jokių operacijų nepatyrusi. Mergina pasveiko. Prasminiai žodžiai: retroperitoninė cista, endometriozė, laparotomija. Retroperitoneal endometrioma Giedrius Laužikas, Kazys Katilius, Danguolė Vildaitė, Juozas Stanaitis Endometriosis rarely involves the spatium retroperitonealis. We report a case of asymptomatic endometrioid cyst of the spatium retroperitonealis. A 21-year-old woman was diagnosed with a cystic retroperitoneal mass, and laparotomy revealed a cystic endometrioma. The primary form of endometriosis is described in a young woman who has not previously undergone surgery of the uterus. Keywords: retroperitoneal mass, endometriosis, laparotomy.