Koloproktologijos raida Lietuvoje - Zykas, Vytautas (Lietuvos chirurgija, 2013)
Šiame straipsnyje apžvelgiama koloproktologijos mokslo ir praktikos raida Lietuvoje nuo XVII–XIX a. bei atkūrus Lietuvos valstybingumą. Pateikiami duomenys apie specializuotos proktologinės pagalbos įkūrimą, pirmąsias sudėtingas koloproktologines operacijas, specialybės teisinio statuso kitimą. Straipsnyje apžvelgta Lietuvos koloproktologų draugijos raida ir veikla nuo jos įkūrimo 1991 metais iki šių dienų. Paminėtos visos disertacijos, apgintos Lietuvoje koloproktologijos tema bei apžvelgti svarbiausi leidiniai ir vadovėliai. Straipsnis gausiai iliustruotas lentelėmis bei paveikslais. Development of coloproctology in Lithuania This paper offers a historical overview of the development of coloproctology in Lithuania. It depicts facts relating to the field during the 17th–19th century and after reestablishment of independence. Some data about the foundation of specialized services of coloproctology, the first major operations and legalisation of speciality are presented as well. The paper reviews the development of the Society of Coloproctology since its the establishment in 1991. All dissertations and major textbooks published on coloproctology in Lithuania are presented.