Vaikų perforavusių skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų diagnostika ir gydymas - Baltrūnaitė, Jūratė; Trainavičius, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2015)
Darbo tikslas Skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos perforacija yra reta, tačiau gyvybei pavojinga vaikų būklė. Darbo tikslas – išanalizuoti vaikų perforavusių skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų kliniką, diagnostiką ir gydymą. Tyrimo medžiaga ir metodai Atlikta retrospektyvi ligonių, 1994–2012 m. gydytų Vaikų ligoninės VUL SK filialo Vaikų chirurgijos skyriuje, duomenų analizė. Vertinta ligonių amžius, lytis, anamnezė, klinika, fizinio ir instrumentinio ištyrimo duomenys, operacijos radiniai, metodai ir trukmė, medikamentinė terapija ir ankstyvosios komplikacijos. Statistinė duomenų analizė atlikta MS Excel programa. Rezultatai Buvo tirta 15 vaikų: 14 (93,3 %) berniukų ir 1 (6,6 %) mergaitė. Vidutinis ligonių amžius buvo 16,3±1,3 metų. Dvylikai (80 %) ligonių diagnozuota skrandžio, 3 (20 %) – dvylikapirštės žarnos opos perforacija. Iki perforacijos pilvo skausmais skundėsi 11 (73,3 %) ligonių, iš jų keturiems buvo diagnozuota opaligė. Dauguma ligonių (46,6 %) atvyko į ligoninę per 6 valandas nuo simptomų pradžios. Visi vaikai skundėsi labai stipriu skausmu pakrūtinio srityje, 8 (53,3 %) – pykinimu ir vėmimu. Tik 1 (6,6 %) vaikui buvo melena. Vienas (6,6 %) skundėsi pakrūtinio skausmu, plintančiu į kairį petį. 86,6 % tiriamųjų nustatyti pilvaplėvės dirginimo požymiai. Apžvalginėje pilvo rentgenogramoje 12 (80 %) ligonių rasta laisvo oro po diafragma. Ligoniai iki operacijos vidutiniškai sirgo 34,47 ± 57,41 valandas (nuo 2 iki 178). Laparotomija buvo atlikta 13 (86,6 %) ligonių, laparoskopija – 2 (20 %). Net 12 (80 %) vaikų perforavusios opos rastos skrandžio prepiliorinės dalies priekinėje sienoje. Aštuoniems ligoniams (53,4 %) skirta H. pylori eradikacinė terapija. Vaikai ligoninėje gydyti vidutiniškai 10,6 ± 6,3 dienas (nuo 4 iki 32). Pooperacinė eiga buvo sklandi 14 (93,3 %) ligonių, 1 (6,6 %) vaikui nustatyta nefrozinio lygio proteinurija. Visi ligoniai pasveiko. Išvados Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos turėtų būti įtariamos paaugliams berniukams, kurie kreipiasi dėl ūminių stiprių pakrūtinio skausmų ir kuriems nustatytas pilvaplėvės dirginimas. Laisvas oras po diafragma apžvalginėje pilvo rentgenogramoje – itin svarbus požymis diagnozuojant ligą. Ulcerorafija ir H. pylori eradikacija (kai infekcija patvirtinta) yra būtini, kad pacientas visiškai pasveiktų.