Bendrojo kepenų latako jatrogeninio E2 klasės sužalojimo atliekant laparoskopinę cholecistektomiją gydymas endoskopinio stentavimo būdu: klinikinis atvejis - Grigaliūnas, Aurelijus; Lunevičius, Raimundas; Kuliešius, Žygimantas; Praleikienė, Lina (Lietuvos chirurgija, 2015)
Įžanga Aprašome bendrojo kepenų latako jatrogeninio E2 klasės sužalojimo endoradiologinės diagnostikos ir nestandartinio sėkmingo gydymo tulžies latako stentavimu atvejį. Klinikinis atvejis Ligoniui, 81 metų vyrui, dėl ūminio perforacinio kalkulinio cholecistito ir subhepatinio pūlinio atlikta laparoskopinė cholecistektomija ir pokepeninio tarpo drenavimas. Po operacijos buvo iki 700 ml tulžies nuotėkis pro dreną. Endoskopinės cholangiopankreatografijos metu diagnozavus bendrojo kepenų latako E2 klasės sužalojimą, tulžies latakai buvo stentuoti plastikiniu stentu. Vėliau susidariusi 1 cm ilgio striktūra buvo panaikinta metaliniu savaime išsiplečiančiu ir antimigracinį mechanizmą turinčiu Hanarostent BCT-10-080-180 stentu. Praėjus pusei metų nuo šios procedūros ligonis jautėsi visiškai patenkinamai. Cholangito simptomų nebuvo. Išvados Tulžies latakų stentavimas yra efektyvi alternatyva atviroms tulžies latakų operacijoms esant bendrojo kepenų latako jatrogeninės kilmės didelės apimties perforaciniam sužalojimui ir vėliau susidariusiai striktūrai (E2 ir potencialiai E1 sužalojimų klasės). Jis yra ypač svarbus vyresnio amžiaus ligoniams, turintiems mažą fiziologinį rezervą.