Žarnų invaginacija – reta suaugusių žmonių žarnų nepraeinamumo priežastis - Poškus, Tomas; Grišin, Edvard (Lietuvos chirurgija, 2015)
Įvadas Žarnų invaginacija – retai pasitaikanti pilvo skausmų priežastis, diagnozuojama tik 5 % suaugusiųjų, turinčių ūmaus pilvo sindromą. Ši patologija dažnesnė vaikams ir jiems yra lengvai diagnozuojama, tačiau suaugusiems pacientams ši žarnų nepraeinamumo priežastis yra sunkiai nustatoma. Žarnų obstrukcijos požymiai yra nespecifiniai, todėl kartais gydytojų diagnozė gali būti klaidinga. Dėl šių priežasčių yra būtina įtarti žarnų invaginacijos riziką visiems suaugusiems žmonėms, besiskundžiantiems grįžtamais pilvo skausmais be jokių gretutinių specifinių požymių išraiškos. Metodai Tikslus žarnų obstrukcijos diagnostikos algoritmo pasirinkimas yra svarbus veiksnys tikrajai ūmaus pilvo skausmų priežasčiai nustatyti. Dažniausiai diagnozuojama priežastis suaugusiems pacientams yra navikinis darinys, kuris lemia 86 % visų žarnų nepraeinamumo atvejų. Ultragarsiniai tyrimai bei rentgeno tyrimas yra nepakankamai specifiški šiai patologijai nustatyti. Kompiuterinė tomografija yra auksinis standartas retai žarnų nepraeinamumo priežasčiai nustatyti, todėl šiuo atveju yra būtinas gydytojų budrumas analizuojant ir įvertinant nespecifinius žarnų invaginacijos požymius KT nuotraukose (dešros formos sustorėjusi žarnų sienelė). Rezultatai Pilvo srities ultragarsinis tyrimas rodė skysčio sankaupą prieš savaitę atliktos apendektomijos srityje – dešinėje klubinėje duobėje. Atliktas rentgeno tyrimas nepadėjo nustatyti žarnų nepraeinamumo priežasties, todėl buvo paskirta kompiuterinė tomografija. KT vaizdai aiškiai parodė žarnų invaginaciją ileocekalinėje srityje, išsiplėtusias žarnų kilpas bei vietinę limfadenopatiją. Šių kriterijų pakako skubiai operacijai pradėti. Išvados Suaugusiųjų žarnų invaginacija yra reta grįžtamų pilvo skausmų priežastis, kuri gali būti sunkiai paaiškinama dėl nepakankamo tyrimų specifiškumo. KT tyrimas yra viena tiksliausių priemonių anksti nustatyti patologijos priežastį. Rekomenduojama nedelsiant atlikti invaginacijos srities žarnos rezekciją, kartu pašalinant pagrindinę priežastį, nes dažniausiai ši patologija yra išsivysčiusio naviko priežastis.