Inksto transplantato de novo karcinomos gydymas perkutanine radiodažnine abliacija: klinikinis atvejis - Paškonis, Marius; Andreika, Laimutis; Andreika, Linas; Jurgaitis, Jonas; Jankevičius, Feliksas; Strupas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2015)
Pastebėta, jog piktybinių navikų dažnis žmonėms, kuriems persodinti inkstai, yra didesnis nei bendrojoje populiacijoje. Inkstų karcinomos sudaro 4,8 % visų navikų, nustatomų recipientams, ir vos 10 % – transplantate. Transplantato navikai gali būti perduoti donoro, metastazės iš kitų recipiento organų arba de novo (naujai) vystytis po transplantacijos. De novo navikai transplantate nustatomi vidutiniškai 10 metų po transplantacijos. Mes aprašome klinikinį atvejį 45 metų vyro, kuriam 16 metų po inksto persodinimo atsitiktinai aptikta besimptomė neišplitusi 15 mm dydžio papilinė inksto karcinoma apatiniame transplantato poliuje. Ligoniui sėkmingai atlikta minimaliai invazyvi procedūra – perkutaninė radiodažninė abliacija, kuri visiškai sunaikino naviką išsaugodama transplantato funkciją. Ankstyvųjų komplikacijų nenustatyta. Praėjus vieneriems metams po procedūros vėžinės ligos atsinaujinimo ar vėlyvųjų komplikacijų požymių nėra, išlieka adekvati transplantato funkcija be hemodializės poreikio.