Sėkminga vienos angos videotorakoskopinė kairio plaučio viršutinė lobektomija neintubuotam pacientui: klinikinis atvejis - Pankratjevaitė, Lina; Samiatina-Morkūnienė, Diana (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įžanga Videotorakoskopinė chirurgija (VATS) visame pasaulyje pirmuosius žingsnius žengė daugiau nei prieš dvidešimt metų. Įprastinė trijų angų VATS buvo patobulinta iki vienos angos VATS. Pacientai, kuriems atliktos minimaliai invazinės operacijos, jaučia mažesnį pooperacinį skausmą, greičiau sveiksta. Be to, didelės torakoskopinės plaučių rezekcijos gali būti atliekamos ir neintubuotiems pacientams. Klinikinis atvejis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje pirmą kartą Lietuvos istorijoje sėkmingai atlikta vienos angos videotorakoskopinė kairė viršutinė lobektomija 68 metų pacientui, sirgusiam nesmulkialąsteliniu plaučių vėžiu. Išvados Neintubuotam pacientui atlikta vienos angos VATS lobektomija, esant vėžio pažeistai plaučio skilčiai, yra saugi ir efektyvi operacija.