Radijo dažnio abliacija ankstyvuoju poprocedūriniu laikotarpiu skatina inkstų audinio apoptozę - Kinčius, Marius; Preidis, Andrius; Dambrauskas, Žilvinas; Gulbinas, Antanas (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įvadas Hipertermijos indukuojama apoptozė gali lemti vėžinių ląstelių žūtį ir taip praplėsti radijo dažnio abliacijos saugią gydymo ribą net iki 10 milimetrų, taip užkertant kelią ligai atsinaujinti. Hipotezei patvirtinti atlikome eksperimentinį tyrimą, kuriuo siekėme įvertinti radijo dažnio abliacijos poveikį inkstų ląstelėms audinyje aplink susidariusią nekrozės zoną bei apibūdinti ankstyvus apoptozinius procesus šioje zonoje. Metodai Sukėlus bendrąją endotrachėjinę nejautrą, operuotos aštuonios eksperimentinės kiaulės. Joms atliktos vidurinės laparotomijos ir inkstų parenchimos radijo dažnio abliacija. Abliacijos zona ir ją supantys audiniai buvo tiriami Western bloto bei imunohistochemijos metodais siekiant nustatyti apoptozę. Rezultatai Valandą po procedūros aktyvuota trečiosios kaspazės 17-kDa dalis nustatyta tranzitorinėje abliacijos zonoje 7–9 mm atstumu nuo nekrozės ribos. Tiriant nekrozės zoną bei aplink nepažeistą inksto parenchimą, apoptozės žymenų aktyvumas nebuvo nustatytas. Išvados Mes nustatėme, kad po radijo dažnio abliacijos aštuonių milimetrų atstumu nuo nekrozės zonos daugumoje inksto ląstelių yra aktyvuojama ląstelių žūtį lemianti apoptozė. Tai patvirtina hipotezę, kad po šios procedūros dėl netiesiogiai plintančio terminio poveikio aplink nekrozės zoną gali susidaryti papildomai saugi 8 mm zona.