Daugybinės plaučių metastazės iš besimptomės gerybinės intrakranijinės meningiomos: klinikinis atvejis - Ušinskienė, Jurgita; Šestelinska, Evelina; Neverauskienė, Laura; Letautienė, Simona Rūta; Ročka, Saulius (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įvadas Šis klinikinis atvejis atspindi nenumatytą ligos pasireiškimą. Tikime, kad jis privers apgalvoti jau žinomą gerybinių navikų, tarp jų ir meningiomos, elgseną, kuri gali įgyti nepriklausomą metastazinį potencialą. Kadangi gerybinių navikų metastazės yra diagnozuojamos pavėluotai, šiuo pavyzdžiu siekiame plėsti klinicistų sąmoningumą ir budrumą nagrinėjant ligas, kurioms būdingos neįprastos klinikinės apraiškos. Tai pirmasis Lietuvoje aprašytas intrakranijinės meningiomos metastazavimo į plaučius atvejis. Klinikinis atvejis Aprašome 66 metų moters atvejį. Ji skundėsi nuolatiniu produktyviu kosuliu, dusuliu, karščiavimu ir silpnumu, atsirandančiu fizinio krūvio metu. Krūtinės ląstos rentgenogramos parodė daugybinius, mažus, apvalios formos mazgus plaučiuose. Po atliktos torakoskopinės plaučių rezekcijos histopatologinio tyrimo būdu konstatuota meningioma. Atliktas galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas, kurio išvada – kairiajame tilto ir smegenėlių kampe su dangalais susijęs, kontrastinę medžiagą gerai kaupiantis, smulkus navikas, išsiplėtusios giliosios smegenų venos. Histologiškai smegenų darinys, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos klasifikacija, yra I laipsnio fibrozinė meningioma. Apibendrinimas Meningioma yra traktuojama kaip neinvazinis ir nemetastazuojantis, gerybinis, intrakranijinis navikas. Metastaziniai židiniai yra neįprasti šios ligos eigai, dėl to gali būti diagnozuoti pavėluotai. Klinikinis atvejis paneigia literatūroje nurodytus rizikos veiksnius, kuriais remiantis būtų galima numatyti galimą meningiomos metastazavimą, kas leidžia priskirti meningiomą neprognozuojamos eigos navikams.