Su spinduliniu gydymu susijusi angiosarkoma po krūties vėžio gydymo: klinikinio atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga - Ostapenko, Valerijus; Ostapenko, Andrejus; Petroška, Donatas; Ostapenko, Edvinas (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įžanga Straipsnio tikslas – aprašyti retą klinikinį su spinduliniu gydymu susijusį angiosarkomos atvejį po krūties tausojančios operacijos ir spindulinio vėžio gydymo, taip pat apžvelgti naujausius literatūros šaltinius. Klinikinis atvejis Straipsnyje aprašomas klinikinis 66 metų moters atvejis. Jai buvo diagnozuotas kairės krūties I stadijos vėžys (pT1cN0M0). 2011 metais atlikta krūtį tausojanti operacija ir taikytas pooperacinės radioterapijos kursas (50 Gy). 2016 metais, po 5 metų nuo pirminio kairės krūties vėžio sudėtinio gydymo, šioje krūtyje nustatyta su spinduliniu gydymu susijusi angiosarkoma. Mes aptariame šios retos angiosarkomos klinikinį atvejį ir galimus gydymo metodus. Ligonė buvo gydoma Nacionaliniame vėžio institute. Išvados Ankstyva diagnostika, daugiadalykis aptarimas, agresyvus R0 chirurginis gydymas ir adjuvantinio spindulinio gydymo dozės leidžia sėkmingiau gydyti šia retą patologinę būklę. Reikalingi papildomi moksliniai tyrimai, kurie padėtų nustatyti su spinduliniu gydymu susijusios angiosarkomos gydymo indikacijas.