Tiesiosios žarnos iškritimo chirurginis gydymas – vieno centro patirtis - Danys, Donatas; Kavaliauskaitė, Gintarė; Žalimas, Algirdas; Žeromskas, Paulius; Mikalauskas, Saulius; Jotautas, Valdemaras; Poškus, Eligijus; Strupas, Kęstutis; Poškus, Tomas (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įvadas Dėl vienos tiesiosios žarnos iškritimo gydymo strategijos nesutariama. Mes apžvelgėme tiesiosios žarnos iškritimo gydymą Vilniaus universiteto ligoninėje Santariškių klinikose. Pacientai ir metodai Retrospektyviai tirti pacientai, operuoti dėl tiesiosios žarnos iškritimo 2005–2016 metais. Pacientai suskirstyti į dvi grupes – viso storio iškritimo (CRP) ir vidinio iškritimo (IRP). Buvo palyginti perioperaciniai grupių duomenys. Duomenys apdoroti statistinio duomenų paketo SPSS 20.0 versija. Skirtumas tarp grupių lygintas remiantis chi kvadrato testu, vertintas kaip reikšmingas, jei p vertė buvo < 0,05. Rezultatai Minėtu laikotarpiu operuoti 89 pacientai. Dėl vidinio iškritimo – 52 (58,4 %), dėl viso storio iškritimo – 37 (41,6 %). Vyrų ir moterų santykis buvo 1/6,4, vidutinis amžius – 58,3 ± 15,2 metų. Defekografija atlikta 29 (32,6 %) IRP grupės ir 12 (13,5 %) – CRP grupės pacientams (p < 0,001). Septyni (7,9 %) CRP grupės pacientai praeityje buvo operuoti dėl tiesiosios žarnos iškritmo, o IRP grupėje anksčiau operuotų pacientų nebuvo (p=0,02). IRP grupės pacientai buvo operuoti šešiais būdais, o CRP – trimis būdais (p = 0,003). Vidutinė IRP grupės pacientų hospitalizacijos trukmė buvo ilgesnė (p = 0,014) (9,78 ± 4,6 dienos) negu CRP grupės (7,58 ± 3,7 dienos). Mirštamumas buvo 0 %. Vidutinė 14 pacientų stebėjimo trukmė buvo 20,93±17,21 mėnesio. Išvada Iki šiol nesutariama dėl to, kuri operacija tinkamiausia sergantiesiems tiesiosios žarnos iškritimu. Laparoskopinė ventralinė rektopeksija tinkleliu šiuo metu yra populiariausia operacija šiai ligai gydyti.