Intrakranijinės besimptomės meningiomos daugybinės metastazės į plaučius: klinikinis atvejis - Ušinskienė, Jurgita; Letautienė, Simona Rūta; Šestelinska, Evelina; Neverauskienė, Laura; Ročka, Saulius (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įvadas Šis klinikinis atvejis yra nenumatyto ligos pasireiškimo. Tikime, kad jis privers apgalvoti jau žinomą gerybinių navikų, tarp jų ir meningiomos, elgseną, kuri gali įgyti nepriklausomą metastazinį potencialą. Kadangi gerybinių navikų metastazės yra diagnozuojamos pavėluotai, šiuo pavyzdžiu siekiame plėsti klinicistų sąmoningumą ir budrumą nagrinėjant ligas, kurioms būdingos neįprastos klinikinės apraiškos. Tai pirmasis Lietuvoje aprašytas intrakranijinės meningiomos metastazavimo į plaučius atvejis. Atvejo pristatymas Aprašome klinikinį atvejį 66 metų moters, kurią vargino nuolatinis produktyvus kosulys, dusulys, karščiavimas ir silpnumas, atsirandantis fizinio krūvio metu. Atliktos krūtinės ląstos rentgenogramos parodė daugybinius, mažus, apvalios formos mazgus plaučiuose. Po atliktos torakoskopinės plaučių audinių rezekcijos histopatologinio tyrimo metodu konstatuota meningioma. Atliktas galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas, kurio išvada – kairiajame tilto ir smegenėlių kampe su dangalais susijęs, kontrastinę medžiagą gerai kaupiantis, smulkus navikas, išsiplėtusios giliosios smegenų venos. Histologinė smegenų darinio išvada remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos klasifikacija – pirmo laipsnio fibrozinė meningioma. Išvada Meningioma yra traktuojama kaip neinvazinis ir nemetastazuojantis, gerybinis, intrakranijinis navikas. Metastaziniai židiniai yra neįprasti šios ligos eigai, dėl to gali būti diagnozuoti pavėluotai. Klinikinis atvejis paneigia literatūroje nurodytus rizikos veiksnius, kuriais remiantis būtų galima numatyti galimą meningiomos metastazavimą, ir tai leidžia priskirti meningiomą neprognozuojamos eigos navikams.