Šlapinimosi sutrikimai po stuburo traumų ir jų gydymas botulino toksino A endovezikinėmis injekcijomis - Černiauskienė, Aušra; Genytė, Vaiva; Jukna, Povilas (Lietuvos chirurgija, 2017)
Neurogeninės kilmės šlapinimosi sutrikimai, atsiradę dėl stuburo traumos, yra aktuali problema. Sunkus stuburo pažeidimas gali sukelti padidėjusį šlapimo pūslės jautrumą, tuštinamojo pūslės raumens (detruzoriaus) hiperaktyvumą, o dėl to šlapimo nelaikymą kaupimo fazės metu. Praradus spinalinę kontrolę, kuri normaliai koordinuoja detruzoriaus susitraukimą ir šlaplės sfinkterio atsipalaidavimą šlapinantis, vystosi detruzoriaus ir sfinkterio sinerginis susitraukinėjimas arba, atvirkščiai – vezikosfinkterinė dissinergija, sukelianti fiziologiškai nenormalų šlapimo pasišalinimą. Šie pokyčiai gali pakenkti paciento gyvenimo kokybei, todėl taikomi įvairūs gydymo būdai. Pirmo pasirinkimo medikamentai yra anticholinerginiai vaistai. Jiems tapus nebeveiksmingais ir norint išvengti chirurginio gydymo, naudojamos botulino toksino A inkekcijos į šlapimo pūslės raumenį arba šlaplės sfinkterį. Botulino toksino A injekcijos – tai naujas gydymo metodas šlapinimosi sutrikimams gydyti. Jis yra veiksmingas ir sukelia mažai nepageidaujamų reiškinių, todėl ši procedūra vis dažniau atliekama klinikinėje praktikoje. Injekcijomis siekiama sumažinti slėgį pūslėje ir retinti šlapimo nelaikymo epizodų skaičių, be to, galima atlikti kartotines injekcijas.