Roboto asistuojamos radikalios prostatektomijos pirminiai rezultatai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje: vieno centro patirtis - Venckus, Raimundas; Jasėnas, Marius (Lietuvos chirurgija, 2019)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Roboto asistuojama radikali prostatektomija (RARP) tampa pagrindiniu lokalizuoto prostatos vėžio operacijos būdu. Straipsnyje analizuojami pirminiai RARP operacijų, atliktų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje naudojant Senhance® robotinę operacinę sistemą, rezultatai. Pateikiami pirmųjų 23 operuotų ligonių rezultatai. Metodai. Tiriami pirmieji 23 ligoniai operuoti RARP su Senhance® robotine sistema Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo 2018 m. lapkričio 21 d. iki 2019 m. kovo 1 d. Buvo registruojami ir analizuojami visi įmanomi operacijos duomenys. Rezultatai. Vidutinis operacijos laikas – 3 val. 36 min. Buvo 2 (8,7 %) chirurginės komplikacijos. Įvertinus pirmus 23 pacientus nustatyta, jog 81,8 % jų visiškai laiko šlapimą. Šio darbo trūkumai yra maža pacientų grupė, pats tyrimo pobūdis bei trumpas pooperacinio sekimo laikas. Išvada. RARP su Senhance® robotine sistema yra saugi, rezultatai panašūs į gaunamus operuojant su kita robotine sistema.
Keywords: robotinė chirurgija; radikali prostatektomija; Senhance robotinė sistema