Tulžies latakų akmenligė: ligos įtarimas, diagnozė, gydymas - Aleknaitė, Aušra; Simutis, Gintaras (Lietuvos chirurgija, 2019)
Tulžies latakų akmenys – gana dažna (10–18 %) tulžies pūslės akmenligės komplikacija ar savarankiška patologija. Pastaraisiais dešimtmečiais atsiradę nauji neinvaziniai diagnostikos metodai leidžia patikslinti įtariamą tulžies latakų akmenligės diagnozę minimalizavus jatrogeninių komplikacijų riziką.Šioje literatūros apžvalgoje aptariamos rizikos vertinimo sistemos, leidžiančios apsispręsti dėl papildomų tyrimų tikslingumo, pristatomi įvairūs diagnostiniai metodai, skirtingos gydymo ir tyrimo taktikos, aptariamas gydymo laiko pasirinkimas.
Keywords: tulžies latakų akmenligė; laparoskopinė cholecistektomija; endoskopinė retrogradinė cholangiopankreatografija (ERCP); intraoperacinė cholangiografija; endoskopinė sonoskopija; magnetinio rezonanso cholangiopankreatografija