Žarnyno mikroorganizmų įtaka jungties nesandarumui po storosios žarnos operacijų - Rugieniūtė, Justina; Pažusis, Matas; Mačiulaitytė, Aistė; Černauskis, Karolis; Saladžinskas, Žilvinas (Lietuvos chirurgija, 2020)
Įžanga. Po rezekcinių storosios žarnos operacijų, kai formuojama jungtis, viena iš dažniausių ir pavojingiausių artimojo pooperacinio laikotarpio komplikacijų yra žarnų jungties nesandarumas (dažnis – 1–24 proc.), todėl labai svarbu įvertinti veiksnius, galinčius lemti šios komplikacijos vystymąsi. Vienas iš etiologinių veiksnių šiai komplikacijai išsivystyti yra žarnyno mikrobiota. Pastaraisiais metais jai skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau vis dar trūksta išsamių klinikinių tyrimų apie žarnyno mikrobiotos įtaką pooperaciniam žarnų jungties nesandarumui. Tikslas. Įvertinti žarnyno mikroorganizmų įtaką jungčių nesandarumui po planinių žarnų operacijų. Metodika. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos (LSMUL KK) Chirurgijos klinikoje atliktas perspektyvusis tyrimas. Atrinkti pacientai, kuriems atliktos storosios žarnos operacijos: dešinioji hemikolektomija, kairioji hemikolektomija, riestinės žarnos rezekcija ir ileostomos uždarymas. Tyrimo dalyviams, prieš atkuriant žarnyno vientisumą, paimti žarnos gleivinės bioptatai, jie išsiųsti mikrobiologiniams tyrimams ir antibiotikogramai atlikti. Pacientai stebėti ir po operacijos, vertintas jungties nesandarumas. Rezultatai. Didžioji dalis pacientų stacionarizuoti ir operuoti dėl storosios žarnos vėžio (46 pacientai, 92,0 %). Devyniolikai pacientų (38,0 %) išauginta viena bakterija, dviem pacientams (24,0 %) – dvi, penkiems (10,0 %) – trys, vienam (2,0 %) – keturios skirtingos bakterijos. Didžiojoje dalyje išaugintų pasėlių rasta E. coli bakterija (30 pacientų, 60,0 %), dvylikai pacientų (24,0 %) – Enterococcus spp., 4 (8,0 %) – Bacteroides spp., dviem (4,0 %) – Klebsiella oxytoca, dviem (4,0 %) – Beta hemolitinis streptokokas. Vienam pacientui (2,0 %) išauginta: Citrobacter fundii, Citrobacter brakii, Parabacteroides distasonis, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterobacteriaceae daacea. Ankstyvasis jungties nesandarumas nustatytas dviem atvejais (4,0 %). Išvados. Dažniausiai nustatyta E. coli bakterija. Dėl nedidelės tyrimo apimties negalima numatyti tolesnių tendencijų, tačiau mikroorganizmai, skatinantys smulkiųjų kraujagyslių trombozę, gali būti vienas iš veiksnių, lemiančių jungties nesandarumą.
Keywords: jungties nesandarumas; mikrobiota; kolorektalinė chirurgija