Vaisiaus ir naujagimio didelių matmenų kryžmens-uodegikaulio teratoma – klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Butylkina, Jekaterina; Volochovič , Jelena (Lietuvos chirurgija, 2022)
Straipsnyje aprašomas vaisiaus ir naujagimio didelių matmenų kryžmens-uodegikaulio teratomos klinikinis atvejis. Ši teratoma dažniausiai diagnozuojama vaisiams, naujagimiams, kūdikiams ir vaikams iki 4 metų amžiaus ir daugiau būdinga mergaitėms nei berniukams. Perinataliniu laikotarpiu pagrindinis diagnostikos metodas yra vaisiaus ultragarsinis tyrimas. Prenatalinė diagnostika yra labai svarbi siekiant numatyti optimalią priežiūros taktiką, nėštumo užbaigimo laiką ir būdą, o taip pat išvengti vaisiaus ir naujagimio mirties. Visiškas teratomos pašalinimas, įskaitant uodegikaulio rezekciją, yra pagrindinis teratomos gydymo metodas. Pacientė pasirašė informuotą sutikimą informacijos apie ją ir jos vaiką (nuotraukos ir duomenys) publikavimą.
Keywords: Prenatalinis vaisiaus ultragarsinis tyrimas; kryžkaulio–uodegikaulio srities teratoma; cezario pjūvio operacija; naujagimių chirurgija