Polytrauma of a Teenager in Agriculture: A Case Report - Bagdonaitė, Kamilė; Sugintaitė, Emilija; Dekerytė, Inga; Lukošiūtė-Urbonienė, Aušra; Kilda, Artūras (Lietuvos chirurgija, 2023)
Politrauma – būklė, kai pacientas patiria daugybinių sužalojimų, kurie gali baigtis neįgalumu ar net mirtimi. Plečiantis žemdirbystės pramonei, daugėja vaikų politrauminių sužalojimų. Tai didelės energijos traumos, kai būtina nedelsiant tinkamai įvertinti sužalojimų keliamą riziką gyvybei ir pradėti gydymą, vadovaujantis traumų diagnostikos ir gydymo protokolais. Straipsnyje pristatomas klinikinis atvejis – 17 m. vaikinas patyrė daugybinių sužalojimų, įkritęs į šiaudų granuliatorių. Aptariama gydymo prieš atvežant pacientą į ligoninę svarba ir daugiadalykės komandos įsitraukimas į gydymo procesą.
Keywords: žemdirbystė; politrauma; trauma; vaikų chirurgija