Pirmosios Baltijos šalyse taikomos robotinės chirurgijos sistemos „Versius“ daugiadisciplinis diegimas - Petrulionis, Marius; Šilinskaitė, Ugnė; Kryzauskas, Marius; Rybakovas, Andrius; Rudaitis, Vilius; Andreika, Linas; Cekauskas, Albertas; Arnas; Zelvys, Arunas; Jankevicius, Feliksas; Peceliunas, Valdas; Januskevicius, Tomas; et al. (Lietuvos chirurgija, 2023)
2023 m. birželio mėn. Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose pradėtos atlikti robotinės operacijos, naudojant robotinės chirurgijos sistemą „Versius“ (CMR, Kembridžas, JK). Per pirmąsias tris savaites atliktos 29 robotinės operacijos. Sistema įsigyta panaudojus Europos regioninės plėtros fondo lėšas.Išsamius 3 mėn. teorinius kursus išklausė ir praktiniuose mokymuose dalyvavo 32 Santaros klinikų medicinos darbuotojai. Jie suformavo 8 nepriklausomas komandas, sudarytas iš 2 chirurgų ir 2 slaugytojų. Mokymosi kursai apėmė: nuotolinius teorinio mokymo modulius; vienos savaitės mokymosi kursą, kurio metu lavinti techniniai įgūdžiai naudojant virtualiosios realybės simuliatorius; techninių įgūdžių mokymus, naudojant pilvo ertmės ir krūtinės ląstos ertmės operacijų muliažus; praktinius seminarus, per kuriuos buvo atliekamos operacijos, naudojant kadaverinius preparatus. Artėjant pirmosioms operacijoms, visos 8 komandos išėjo antrąjį mokymosi kursą operacinėje, naudodamiesi chirurginių įgūdžių lavinimo ir operacijų simuliavimo muliažais. Mokymų kursų pabaigoje atliktos kruopščiai suplanuotos pirmosios robotinės operacijos, dalyvaujant patyrusiems robotinės chirurgijos specialistams – mentoriams.Kruopštus standartizuotas mokymosi procesas leido greitai ir sklandžiai įdiegti robotinę chirurgiją į klinikinę praktiką, nekeliant pavojaus pacientams. Naudodami chirurginę sistemą „Versius“, pilvo chirurgai, urologai ir ginekologai jau atliko reikšmingą kiekį operacijų, išvengdami didelių komplikacijų. Pastaruoju metu pirmąsias operacijas atliko ir krūtinės chirurgai. Taip Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose baigiamas robotinės chirurgijos sistemos „Versius“ daugiadisciplinio diegimo procesas.Straipsnio tikslas – pasidalyti pirmąja patirtimi, naudojant „Versius“ robotinės chirurgijos sistemą, ir įvertinti šios sistemos diegimo Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose procesą.
Keywords: robotinės chirurgijos sistema „Versius“; robotinė chirurgija; bendroji chirurgija; urologija; akušerija ir ginekologija